Kasza Jaglana z twarogiem

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Przepis pochodzi z : moje przepisy
jednak ja wprowadziłam małe modyfikacje i przekształciłam przepis na 1 porcję:

• cukier waniliowy- 1/2 łyżeczki
  • kasza jaglana - 70 g
  • masło - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1 szczypta
  • otręby - wg. uznania
  • śmietana - 150 ml
  • twaróg - 300 g
  • woda - 750 ml
  • żółtka - 2 szt
  • 1/4 jabłka
Kaszę sparzyć i ugotować w osolonej wodzie . Twaróg utrzeć z 1 żółtkiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem,cukrem, cynamonem, otrębami. Naczynie do wypiekania posmarować masłem, rozłożyć połowę kaszy, na niej twaróg i przykryć resztą kaszy. Polać osoloną śmietaną, wymieszaną z żółtkiem. Zapiekać 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Mało slodkie wyszło ;)
Zapiekanka podobna do ryżowej Cinki, ale delikatniejsza i z taką fajną skórka
icon_smile.gif

Załączniki

• IMGP1907.JPG
    IMGP1907.JPG
    721 KB · Wyświetleń: 0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Co ja bym zrobila bez laciny... Nie zebym sie jej kiedys uczyla, ale sluzy mi do odnajdywania roznych smakolykow we Wloszech. Po wlosku nazywa sie "miglio": spotykam czasem w necie, ale w sklepie nie ma. Chyba sobie zamowie razem z maka. Znalzlam. Jest tez maka, platki, w postaci podobnej do ryzu dmuchanego i mieszanka z soczewica. Z Polski to ja tej kaszy w ogole nie pamietam.
gruebel_2.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie byla super modna. Nie pamietam zeby Mama czy Babcia mi ja kiedykolwiek gotowala.
Teraz wraca do lask, bo zdrowa.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Polecam jako dodatek do kaszy jaglanej-suszone śliwki podgotowane.Ja czasami jem ugotowaną na sypko kaszę,z dodatkiem białego sera lub kleksa gęstej śmietany i sporą ilość podgotowanych śliwek suszonych (bez pestek).Moim zdaniem kasza i śliwki to dobre połączenie nie tylko ,w kwestii zdrowotności.
lecker.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A ja ją właśnie pamiętam z dzieciństwa. Najczęściej na mleku ale również na gęsto , z masłem i cukrem albo z sokiem czy przetartymi owocami. Właściwie dawno jej nie jadłam, chociaż na targu można ją kupić bez trudu.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja dziś zrobiłam kaszę jaglaną z twarogiem ale nieco inaczej niż w tym przepisie:
pół szklanki kaszy ugotowałam w 1 1/2 szkl. wody lekko osolonej. Utarłam 2 żółtka z połową szklanki cukru + c. waniliowym, pod koniec dodawałam po łyżce twarogu ( śmietankowy-250g). dosypałam rodzynki i żurawinę. Masę twarogową wymieszałam z kaszą a na koniec dodałam ubite na pianę 2 białka. Całość zapiekłam w wysmarowanych masłem kokilkach.
Bardzo mi smakuje. Dziękuję za inspirację kaszowo-serową.
jaglana1.jpg

jaglana5.jpg

jaglana2.jpg

jaglana3.jpg

całość wyszła dość słodka ale ja słodkolubna polałam sobie jeszcze sokiem malinowym
icon_mrgreen.gif

jaglana4.jpg

Załączniki

• jaglana1.jpg
    jaglana1.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 1
  • jaglana5.jpg
    jaglana5.jpg
    54.4 KB · Wyświetleń: 1
  • jaglana2.jpg
    jaglana2.jpg
    60.2 KB · Wyświetleń: 1
  • jaglana3.jpg
    jaglana3.jpg
    65.1 KB · Wyświetleń: 1
  • jaglana4.jpg
    jaglana4.jpg
    56.9 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Jednak mogłam dać ciut mniej cukru, np. 1/3 szklanki albo dołożyć coś bardziej kwaśnego do środka, to jabłko myślę, że byłoby dobrym pomysłem, ale nie miałam. Zjadłam dwie porcje i jest mi teraz strasznie słodko...
icon_mrgreen.gif

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
zrobiłam dziś na kolacje, zupełnie jak w przepisie Cinki na zapiekankę ryżowo- twarogową, tyle że z jaglaną
icon_smile.gif

trochę się przypaliła ;)
na zdjęciach jeszcze widać jaka gorąca-prosto z piekarnika

Załączniki

• IMGP2031.JPG
    IMGP2031.JPG
    539.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMGP2033.JPG
    IMGP2033.JPG
    428.5 KB · Wyświetleń: 0

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
wiesz ta z jaglaną delikatniejsza i szybciej człowiek głodny się staje...
bardzo dobra, ale chyba z ryzem ciut lepsza ;)
ale nie poddaje się będe dalej kombinować z zapiekaną kaszą jaglaną, moze teraz zrobię na słono, lub z innymi owocami (np. banan, wiorki kokosowe a zamiast cukru waniliowego budyń kokosowy lub bananowy)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy