- Lis 21, 2006
- 15,028
- 2
- 0
Kaszka manna z konfiturą
Najwyraźniej fioletowy Tydzień nastroił mnie nostalgicznie i stał się powodem reminiscencji smaków z dzieciństwa - trochę podrasowanych
W tym przepisie trudno o ścisłe proporcje - zależy, dla ilu osób robimy, jak bardzo głodni jesteśmy - i przede wszystkim - jak gęstą kaszkę lubimy. I tu też nie ma nieszczęścia - zbyt rzadką można zagęścić dosypując dodatkową ilość kaszki i wydłużając czas gotowania, zbyt gęstą można rozrzedzić mlekiem.
Składniki bazowe to:
kasza manna
mleko
cukier
konfitura - w moim przypadku z czarnej porzeczki, ale każda inna jest również dobra
Do garnka wlewamy mleko. Na średnie porcje dla 2 osób będzie to pół litra.
Dodajemy 6 łyżek stołowych kaszki. Na tą ilość to jest "średnia " gęstość - zawsze możemy ją zmienić. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.
Teraz pilnujemy, kiedy mleko się będzie gotować. Ono lubi to zrobić akurat wtedy, kiedy się na chwilę odwrócimy - i wykipieć, chichocząc z nas.
Nie dajemy mu tej szansy.
Obserwujemy i w kluczowym momencie mieszamy energicznie, zmniejszając płomień.
Kaszkę gotujemy około 5 minut, po czym przelewamy do talerzy lub miseczek.
Do każdego talerza dodajemy po łyżeczce lub więcej konfitury, do smaku.
Podajemy ciepłą.
Bardzo miłe danie śniadanoiwo/kolacyjne dla małych i dużych
Smacznego!
Najwyraźniej fioletowy Tydzień nastroił mnie nostalgicznie i stał się powodem reminiscencji smaków z dzieciństwa - trochę podrasowanych
W tym przepisie trudno o ścisłe proporcje - zależy, dla ilu osób robimy, jak bardzo głodni jesteśmy - i przede wszystkim - jak gęstą kaszkę lubimy. I tu też nie ma nieszczęścia - zbyt rzadką można zagęścić dosypując dodatkową ilość kaszki i wydłużając czas gotowania, zbyt gęstą można rozrzedzić mlekiem.
Składniki bazowe to:
kasza manna
mleko
cukier
konfitura - w moim przypadku z czarnej porzeczki, ale każda inna jest również dobra
Do garnka wlewamy mleko. Na średnie porcje dla 2 osób będzie to pół litra.
Dodajemy 6 łyżek stołowych kaszki. Na tą ilość to jest "średnia " gęstość - zawsze możemy ją zmienić. Dodajemy łyżkę cukru, mieszamy.
Teraz pilnujemy, kiedy mleko się będzie gotować. Ono lubi to zrobić akurat wtedy, kiedy się na chwilę odwrócimy - i wykipieć, chichocząc z nas.
Nie dajemy mu tej szansy.
Obserwujemy i w kluczowym momencie mieszamy energicznie, zmniejszając płomień.
Kaszkę gotujemy około 5 minut, po czym przelewamy do talerzy lub miseczek.
Do każdego talerza dodajemy po łyżeczce lub więcej konfitury, do smaku.
Podajemy ciepłą.
Bardzo miłe danie śniadanoiwo/kolacyjne dla małych i dużych
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: