Kawior z buraków

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z "Kuchni rosyjskiej" Hyginy Seheń i zaliczany jest do zakąsek. Wprowadziłam pewne modyfikacje do wykonania, ponieważ książkę wydano w latach 70. i dla własnej wygody zmieniłam sposób robienia tej zakąski.
Składniki
50 dkg buraków
25 dkg ogórków kwaszonych (wybierać większe)
pół główki czosnku obranego i roztartego (ja wzięłam 3 spore ząbki)
duża cebula (8 dkg)
2 łyżki oleju + 2 łyżki do smażenia (najlepszy jest olej bezwonny ryżowy ew. z pestek winogron)
sól, pieprz

Buraki myjemy i gotujemy albo pieczemy w łupinach. Ogórki obieramy i usuwamy nasiona. Obraną cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i przesmażamy na oleju. Obrany czosnek rozcieramy (ja przecisnęłam przez praskę). Obrane buraki i ogórki pokroiłam w mniej więcej jednakowe kawałki i tutaj w oryginalnym przepisie jest przepuszczenie wszystkiego przez maszynkę, a ja skorzystałam z blendera. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić z miksowaniem, bo kawior ma mieć strukturę gruzełkowatą, a nie mazistą. Najlepiej zacząć miksować od kilku sekund, sprawdzić, i jeśli jeszcze kawałki są za duże, powtórzyć krótkie miksowanie. Kiedy konsystencja jest zadowalająca, dodajemy sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy, gdy trzeba dodajemy trochę oleju. Kto chce, może oczywiście wykorzystać do tego dania podane w składnikach pół główki czosnku. Ja stwierdziłam, że zacznę od 3 ząbków, a w miarę potrzeby zawsze mogę przecisnąć przez praskę większą ilość. Ale dla mnie takiej potrzeby nie było.
Nie podano natomiast do czego ten kawior się podaje. Próbowałam z pieczywem z masłem i smakowało bardzo dobrze. Sądzę, że równie dobry może być do wędliny, zimnych mięs i serów.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,044
6,499
113
Nie mam niestety tej książki, a widzę, że można w niej znaleźć bardzo ciekawe pomysły.
Kilkakrotnie robiłam sałatkę z posiekanych ogórków, buraków i cebuli z czosnkowym vinegretem, ale nie przyszło mi do głowy tak duże rozdrabnianie składników. Muszę kiedyś spróbować.
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Warto spróbować. Książka jest ciekawa, zawiera sporo przepisów kuchni typowo rosyjskiej. Kiedyś gotowałam z niej bardzo dużo, bo od częstego używania lużne kartki posklejałam skoczem. Widocznie warto było.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
eee skocz to hopsa.
Tasma to jest scotch.

Pomysl laczenia burakow z ogorkiem bardzo mi sie podoba. Buraki obgotowane so. Do wieprzowiny na pewno bedzie pasowac do obiadu.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ciekawa jestem Twojej opinii Joanno na temat tej książki. Moja jest wydana przez Watrę w 1976 roku. Wtręty autorki o Związku Radzieckim były chyba koniecznością tamtych czasów, bo jak sama napisała we wstępie, kuchnia obejmuje Rosję centralną. Zresztą Ty będziesz lepiej znała się na jej przydatności niż ja. Co prawda w tamtych czasach gotowałam z niej bardzo dużo, o czym świadczy wygląd książki. A były to czasy, kiedy gotowałam z takim samym zapałem i chęcią jak Ty teraz, czego Ci życzę na długie jeszcze lata. Daj znać, czy książka jest przydatna. Powodzenia w czytaniu.
wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,044
6,499
113
Przestudiowałam ją wczoraj dość dokładnie i mogę powiedzieć, że to cenna pozycja w mojej biblioteczce.
Dobrze, że jej jeszcze nie miałam w czasie FKR, bo czekałoby mnie dużo dylematów, który przepis wybrać.
icon_smile.gif
Teraz spokojnie będę je testować, zaczynając od baby składanej i baby rumowej. Zainteresowała mnie jeszcze wiertucha z orzechami i miodem, która jest bardzo podobna do strudla, kruche roladki orzechowe, barszcz z pampuszkami, zapiekanki z kasz i wiele, wiele innych...
icon_smile.gif

Moja jest z 1979 roku, ale na szczęście niemal dziewicza. O wieku świadczą tylko zażółcone kartki...
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy