- Paź 5, 2007
- 75
- 0
- 0
2 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki kefiru
3-4 średniej wielkości jabłka
tłuszcz do smażenia
sól
cukier puder do dekoracji
Jabłka obrać, poszatkować lub jeszcze lepiej: potrzeć na tarce ( duże oczka). Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlac kefir. Wymieszać. Przygotowane wcześniej jabłka dodać do ciasta. Białka bić ze szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść na nim łyżką ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi około 18-20 placuszków. Placki są smaczne: wilgotne, o kwaskowym smaku jabłek i kefiru. Polecam.
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki kefiru
3-4 średniej wielkości jabłka
tłuszcz do smażenia
sól
cukier puder do dekoracji
Jabłka obrać, poszatkować lub jeszcze lepiej: potrzeć na tarce ( duże oczka). Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlac kefir. Wymieszać. Przygotowane wcześniej jabłka dodać do ciasta. Białka bić ze szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kłaść na nim łyżką ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi około 18-20 placuszków. Placki są smaczne: wilgotne, o kwaskowym smaku jabłek i kefiru. Polecam.