Keks serowy

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Keks serowy

keks_serowy.jpg

- mąka -150 g
- masło- 75 g
- cukier-165 g
- ser -130 g
- małe jajka -2 szt(80 g bez skorupek)lub 1 jajko i 1 żółtko
- proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
- rodzynki(garść)
- oliwa do smarowania formy.

Masło utrzeć z cukrem,dodać przetarty biały ser,ucierając nadal dodać jajka.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.

Rodzynki zalać wrzątkiem,jak trochę napęcznieją zlać wodę i rodzynki dodać do ciasta.

Formę 18x9 wysmarować,wyłożyć papierem,nałożyć ciasto i piec w temperaturze 170 C przez 60-70 minut.

Piekłam w jednorazowej foremce alu przez 70 minut.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki Povarenok http://www.povarenok.ru/recipes/show/78153/
 

Załączniki

  • keks_serowy.jpg
    keks_serowy.jpg
    69.4 KB · Wyświetleń: 2

eva-ice

Member
Wrz 23, 2010
4,491
0
36
Przepis zapisany do wypróbowania. Lista zakupów powiększona o składniki do niego. Na pewno w tym tygodniu zrobię.
Wygląda świetnie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy