- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Keks serowy
- mąka -150 g
- masło- 75 g
- cukier-165 g
- ser -130 g
- małe jajka -2 szt(80 g bez skorupek)lub 1 jajko i 1 żółtko
- proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
- rodzynki(garść)
- oliwa do smarowania formy.
Masło utrzeć z cukrem,dodać przetarty biały ser,ucierając nadal dodać jajka.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Rodzynki zalać wrzątkiem,jak trochę napęcznieją zlać wodę i rodzynki dodać do ciasta.
Formę 18x9 wysmarować,wyłożyć papierem,nałożyć ciasto i piec w temperaturze 170 C przez 60-70 minut.
Piekłam w jednorazowej foremce alu przez 70 minut.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki Povarenok http://www.povarenok.ru/recipes/show/78153/

- mąka -150 g
- masło- 75 g
- cukier-165 g
- ser -130 g
- małe jajka -2 szt(80 g bez skorupek)lub 1 jajko i 1 żółtko
- proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
- rodzynki(garść)
- oliwa do smarowania formy.
Masło utrzeć z cukrem,dodać przetarty biały ser,ucierając nadal dodać jajka.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Rodzynki zalać wrzątkiem,jak trochę napęcznieją zlać wodę i rodzynki dodać do ciasta.
Formę 18x9 wysmarować,wyłożyć papierem,nałożyć ciasto i piec w temperaturze 170 C przez 60-70 minut.
Piekłam w jednorazowej foremce alu przez 70 minut.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki Povarenok http://www.povarenok.ru/recipes/show/78153/