Od wielu lat piekę keks na samych białkach. Mój przepis jest najbardziej zbliżony do tego tematu dlatego, żeby nie tworzyć nowego dopiszę (na prośbę Margot
) swoje proporcje.
Ciasto ma być geste, żeby oblepiło wszystko co dajemy do środka. Bakalie nie opadną na dno jak przed wrzuceniem do ciasta zostaną dobrze obtoczone w mące. (Ja daję bardzo dużo bakalii i już nie obtaczam w mące).
Składniki:
1 szklanka białek (ok. 8-10 białek)
1 niepełna szklanka cukru (ok. 4/5)
1 kostka stopionego masła
(ew. margaryna)
3/4 szklanki ciepłego mleka
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mieszanka keksowa - ok. 200 g (my lubimy jak jest ich baaardzo dużo dlatego daję sporo więcej)*
Należy ubić pianę z białek, dodać cukier i ubić na lśniącą masę. Wlać stopiono przestudzone masło, miksując, na przemian dodawać mleko i mąkę z proszkiem.
Bakalie wsypać do ciasta, wymieszać łyżką.
Wylewam do większej keksówki wyłożonej wysoko papierem, bo podrośnie a poza tym ten papier wykorzystuję do zawinięcia keksa.
Piecze się długo, około godziny na pewno ( w zależności od piekarnika ja piekę najpierw godzinę w ok. 170 st. C. Wtedy wyrośnie i charakterystycznie pęknie u góry i pojawi się niby lawa podkręcam do ok. 185 - 190 st. C . (Mój czas pieczenia, przy tak dużej ilości bakalii to 1 h 30 min., sprawdzam patyczkiem).
Czasami, jak góra już wystarczająco upieczona to przykrywam folią/papierem i dopiekam środek.
Jak przestygnie, wyjmuje z keksówki i zawijam w papier i ściereczkę i odkładam do następnego dnia a najlepiej na dwa trzy dni (to zaleta, bo wcześniej przed świętami można upiec).
Polecam, piekę od wielu lat i zawsze mi się udaje.
* w tym pokazanym na zdjęciu są suszone wiśnie - ok. pół litrowego słoika Wecka i niepełna miska orzechów włoskich (ponad pół kilograma).
Spodobał mi się pomysł z przepisu na szklankowe z makiem dlatego, jeszcze dodałam ok. 1/3 szklanki suchego maku.
Na zdjęciu pokazałam ile tych orzechów wsypałam (to średnia miska z zestawu trzech, jakie często spotyka się w sklepach i w domach
...)