Keks z białek

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Duzo bakalii dać to nie trzeba wtedy ciasta przesładzać
fiesgrins.gif
icon_razz.gif

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
No właśnie Ilona
daumen.gif

Ja i domownicy uwielbiamy keksy z dużą ilością bakalii, ale jak do tych słodkich suszonych owoców dodam jeszcze szklankę cukru to umrę z przesłodzenia. Z drugiej strony plusem byłby fakt, że więcej niż jeden kęs nie przejdzie
icon_mrgreen.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
kas1986 @ 11 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920033No właśnie Ilona
daumen.gif

Ja i domownicy uwielbiamy keksy z dużą ilością bakalii, ale jak do tych słodkich suszonych owoców dodam jeszcze szklankę cukru to umrę z przesłodzenia. Z drugiej strony plusem byłby fakt, że więcej niż jeden kęs nie przejdzie
icon_mrgreen.gif
Bez przesady, ja jem ten keks czesto, ale ani ja ani domownicy nie umarlismy jeszcze z przeslodzenia
icon_eek.gif
icon_mrgreen.gif
. I jak widac reszta cincinek i ich domownicy tez nie poumierali.
icon_biggrin.gif
Mozna zmiejszyc ilosc cukru nawet o polowe, jak ktos lubi nieslodkie ciasta. Ja nie lubie przeslodzonych, ale to nie jest za slodkie IMO. Moje bakalie nie sa strasznie slodkie, zazwyczaj dodaje suszone zurawiny, ktore nie sa w samie w sobie za slodkie, za to doskonale komponuja sie ze slodycza ciasta. No chyba, ze ktos sie wiecznie odchudza i unika cukru, ale wtedy to chyba sobie trzeba darowac jedzenie ciast w ogole
icon_biggrin.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
ja wcale nie mówię, że od szklanki cukru na keks umiera się z przesłodzenia
icon_mrgreen.gif

Ja do keksa dodaje dużo ananasa, papaje, gruszkę, śliwki i inne jakie znajdę kandyzowane a więc "wykręcająco" słodkie. W takim zestawie szklanka cukru to może być przesada
gruebel_2.gif

Cukru u mnie w domu używam tylko i wyłącznie ja, i to tylko i wyłącznie do wypieków więc rodzinka nie przyzwyczajona.

A że ja na permanentnej diecie to tylko od czasu do czasu skubnę kawałek ciasta.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
kas, moim zdaniem cukier wplywa nie tylko na sma ale tez na strukture ciasta, powoduje taka lepkosc, ktora wlasnie lubie w tym keksie.
icon_biggrin.gif

A tak na marginesie, to chcialabym, zeby moje dzieci tez nie uzywaly cukru
icon_mrgreen.gif
icon_evil.gif

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
syso @ 11 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920133kas, moim zdaniem cukier wplywa nie tylko na sma ale tez na strukture ciasta, powoduje taka lepkosc, ktora wlasnie lubie w tym keksie.
icon_biggrin.gif

A tak na marginesie, to chcialabym, zeby moje dzieci tez nie uzywaly cukru
icon_mrgreen.gif
icon_evil.gif
I stąd moje pytanie o możliwość obcięcia ilości bez zmiany w strukturze (ale to ubijanie podpowiada, że trochę trzeba będzie dodać).
icon_mrgreen.gif
Trzeba będzie spróbować metodą prób i błędów, bo wygląda obłędnie
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Wstawiałam do pieca z pewnym drżeniem serca, bo jedyne ciasta, jakie mi się czasem nie udawały, to ciasta na białkach.
Dałam mnóstwo bakalii (jakieś dwie szklanki), przez co rozdzieliłam go do dwóch keksówek.
Wyszedł bardzo smaczny i na szczęście bez zakalca. Dziękuję syso za świetny przepis!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
podnoszę bo zaraz tlusty czwartek i moze sie komus przydać jak białka po pączkach zostaną-jak mi obecnie.jutro własnie zamierzam je wykorzystac do tego ciacha.
lecker.gif

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
I ja zrobiłam wczoraj, musiałam coś zrobić z białkami i ostatecznie padło na ten keks. Jest (a właściwie prawie był) przepyszny
icon_smile.gif

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
naprawde fajny sposob na bialka:) jak dla mnie cukru ciut za duzo, nastepnym razem dam mniej:) a nastepne razy beda na pewno [przy okazji smazenia faworkow;-)]

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Z nadprogramowych białek keksik dziś ukręciłam, nie miałam tłuszczu więc zamieniłam masło na olej i też upiekł się przepyszny,
pół godziny temu wyjęłam go z pieca i już go nie ma
icon_redface.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Odkopuję
mój piękny w piecu siedzi
lecker.gif

Nie miałam wiele bakalii, wiec dałam tylko dużo rodzynek, skórkę pomarańczową, jedno jabłko pokrojone w kosteczkę i kawałek gorzkiej czekolady
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Wyciągam, bo wstawiłam właśnie do pieca.
Może komuś też zostały białka po pączkowaniu i zechce upiec na ostatki pyszny keksik.
icon_smile.gif

Z bakalii dałam suszone żurawiny, skórkę pomarańczową i orzechy włoskie, a dla aromatu otartą skórkę i trochę soku z cytryny.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy