Ketchup

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Wielokrotnie wyprobowany przepis mojej babci.

Skladniki
5 kg pomidorow rozgotowac i przetrzec przez sito
3 cebule ugotowac oddzielnie i przetrzec przez sito
mniej niz szklanka octu 6%

1 plaska lyzeczka pieprzu (czarnego)
ziele angielskie
lisc laurowy
1 lyzeczka slodkiej papryki
Przyprawy zmielic na mialko - mozna dodac inne w roznych ilosciach wedlug upodoban. Dodac 2 lyzeczki musztardy lub wiecej, lyzke soli.
Wszystkie skladniki gotowac do odparowania do gestosci musztardy, wkladac gorace do sloikow i pasteryzowac.

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Mam bardzo podobny przepis , tylko ...pomidory i cebulę pokrojoną na cząstki gotuję razem ,a potem przecieram wszystko . Musztarde , ocet winny ...daje już wedlug uznania , więcej musztardy i mniej octu:))

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dawno juz nie robilam tego ketchupu, ale sadze, ze teraz tez bym dala mniej octu, choc oryginalny wcale nie byl kwasny. Najwazniejsze to dopasowac do wlasnych upodoban.

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Musze spróbować. Jestem fanką spraw pomidorowych Hi Hi
icon_mrgreen.gif

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
[quote name='iwona44' date='11 Sep 2007, 19:00 ' post='580686']
Ile z tych proporcji wychodzi słoików,i jak długo pasteryzować?prosze o dpowiedż bo muszę zopatrzyć się w słoiki
icon_question.gif

[/quote
Okolo 10 słoików po dżemie , więcej lub mniej- to zależy , jakie są pomidory i ile soku odparujesz, czyli jak gęsty będzie keczup. Ja pasteryzuję zawsze 20 minut.

Wrz 3, 2007
299
0
0
Ketchup pewnie będzie superowy,ale znając smaki moich dzieci
cheers.gif
i przekonanie ,,że sklepowy lepszy" - cały ketchupik pozostanie wyłącznie do mojej dyspozycji.
icon_mrgreen.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Iwonko, to zalezy od wielkosci sloikow, my nawet kiedys w buteleczki po dawnym napoju Frugo pakowalismy. Teraz juz niestety nie pamietam ile dokladnie bylo, ale nie wiecej niz 10. A ketchup jest pyszny i o wiele lepszy od sklepowego. I bez niepotrzebnej chemii. Probuj w trakcie robienia i dopasuj przyprawy do Waszych upodoban.

Maszynowy, u nas domowy dzieciakom tez smakowal.
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
O rany, kolejny przepis, który mi się podoba!
icon_eek.gif
icon_mrgreen.gif

Zanosi się na to, że po majonezie przejdę też na produkcję własnego keczupu!
icon_lol.gif

Na pewno spróbuję
icon_razz.gif
, na razie mniejszą ilość, nie z 5 kg, bo tyle nie mam i dziś już nie dam rady kupić.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Zrobiłam dzisiaj kolejną partie keczupu , tym razem w wersji pikantnej
icon_smile.gif
) Gdy mniej pomidorów to szybciej gęstnieje i łatwiej mieszać , ale za parę dni znowu trzeba zrobić resztę , tak źle i tak nie dobrze, ale przynajmniej garnek nie przypalony
icon_smile.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy