- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Kibiny
kibiny robia i z takiego ciasta i z drozdzowego (tego przepisu wlasnie nie wiem, ale mnie sie wydaje, ze tam jest zwykle drozdzowe ciasto)
ciasto
200 g pol na pol masla i margaryny
1 jajko
200 g kwasnej smietany + sol
ok. 400 g maki
farsz
300 g wieprzowiny
300 g baraniny
3 - 4 duze cebule
sol, pieprz
troche wody lub rosolu
Maslo z maka posiekac w drobne grudki, wlac smietane i zamiesic ciasto (dlugo nie miesic). uformowac gruby walek i polozyc ciasto do lodowki. Przygotowac farsz: mieso posiekac (!!!!!) w drobna kosteczke, dodac drobno posiekana cebule, sol, duzo czarnego pieprzu (najlepiej jak bedzie swiezo mielony). Dolac wode lub rosol i dobrze wymieszac.
Po 2-3 godzinach (albo i calej nocy) wybrac ciasto, odkrajac plastry, walkowac w krazki, nakladac farsz i formowac pierozki
sznureczkiem do gory. posmarowac rozbeltanym jajkiem
piec w 175 - 180 C okolo 20 - 25 minut.
(jak wyglada, mozna zobaczyc tu
kibiny robia i z takiego ciasta i z drozdzowego (tego przepisu wlasnie nie wiem, ale mnie sie wydaje, ze tam jest zwykle drozdzowe ciasto)
ciasto
200 g pol na pol masla i margaryny
1 jajko
200 g kwasnej smietany + sol
ok. 400 g maki
farsz
300 g wieprzowiny
300 g baraniny
3 - 4 duze cebule
sol, pieprz
troche wody lub rosolu
Maslo z maka posiekac w drobne grudki, wlac smietane i zamiesic ciasto (dlugo nie miesic). uformowac gruby walek i polozyc ciasto do lodowki. Przygotowac farsz: mieso posiekac (!!!!!) w drobna kosteczke, dodac drobno posiekana cebule, sol, duzo czarnego pieprzu (najlepiej jak bedzie swiezo mielony). Dolac wode lub rosol i dobrze wymieszac.
Po 2-3 godzinach (albo i calej nocy) wybrac ciasto, odkrajac plastry, walkowac w krazki, nakladac farsz i formowac pierozki
sznureczkiem do gory. posmarowac rozbeltanym jajkiem
piec w 175 - 180 C okolo 20 - 25 minut.
(jak wyglada, mozna zobaczyc tu