Kibiny (karaimskie pierozki z miesem)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,768
2,669
113
Kibiny
kibiny robia i z takiego ciasta i z drozdzowego (tego przepisu wlasnie nie wiem, ale mnie sie wydaje, ze tam jest zwykle drozdzowe ciasto)
ciasto
200 g pol na pol masla i margaryny
1 jajko
200 g kwasnej smietany + sol
ok. 400 g maki

farsz
300 g wieprzowiny
300 g baraniny
3 - 4 duze cebule
sol, pieprz
troche wody lub rosolu

Maslo z maka posiekac w drobne grudki, wlac smietane i zamiesic ciasto (dlugo nie miesic). uformowac gruby walek i polozyc ciasto do lodowki. Przygotowac farsz: mieso posiekac (!!!!!) w drobna kosteczke, dodac drobno posiekana cebule, sol, duzo czarnego pieprzu (najlepiej jak bedzie swiezo mielony). Dolac wode lub rosol i dobrze wymieszac.
Po 2-3 godzinach (albo i calej nocy) wybrac ciasto, odkrajac plastry, walkowac w krazki, nakladac farsz i formowac pierozki
sznureczkiem do gory. posmarowac rozbeltanym jajkiem
piec w 175 - 180 C okolo 20 - 25 minut.
(jak wyglada, mozna zobaczyc tu

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,893
13
38
I skąd ja mam wziąć baraninę
icon_neutral.gif
choć gdybym nawet miała skąd to niechętnie bo nie lubię zapachu...
Elu czy można zamienić na wołowinę? albo z samej wieprzowiny?
I jeszcze - ile tego rosołu czy wody tak na oko? pół szklanki? mniej? i czy ten farsz mięsny surowy się wkłada w ciasto? To się zdąży upiec w środku?

Przyznam że już dawno za mną coś takiego chodziło... w tv widziałam jak kobieta lepi - chyba na discovery to było - lepiła takie pierożki i na koniec jeszcze robiła dziurkę w cieście. To pewnie nie to ale i tak spróbuję zrobić
icon_biggrin.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,768
2,669
113
Cinko,
no coz, jak nie lubisz, to mozna zrobic i z wolowina, i z sama wieprzowina (tylko ze karaimowie wieprzowiny w ogole nie jadaja
icon_smile.gif
ja podalam tak, jak robie sama, bo tak sie sklada, ze wieprzowine lubimy
icon_smile.gif
))) ) . W Kybynlar (restauracja karaimska w Trokach) podaja i z samej baraniny, i z wolowiny, i z jarzynami i troche inne pierozki - w ciescie francuskim z baranina i ziemniakami. Ciezkostrawne to strasznie, ale tak smaczne - niesamowicie.
Mieso ma byc tlustawe, plynu - no nie wiem chyba tak z pol szklanki.

no wlasnie w Discovery bylo to. Tyle ze mnie sie wydawalo, ze byly robione z ciasta drozdzowego. Mam takie sobie pytanie co do pokazywanych w tv, wlasnie przez te dziurki, bo bardzo waznym elementem kibinow jest wlasnie rosol, a tak mysle, ze prze te dziurki moze odparowac... ???? sama nie wiem, chyba przy okazji zapytam u zaprzyjaznionej karaimki, jak tam jest naprawde, mam nadzieje, ze podzieli sie ze mna autentycznym przepisem
icon_smile.gif
, wlasnie na ciasto drozdzowe
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,893
13
38
No tak i mi się wydawało że to drożdżowe było... albo jakieś podobne w konsystencji - a po zlepieniu ciach uszypnęła ciasto na wierzchu i dziurkę robiła.
Może to zależy od tego kto robi, w jakim regionie itp...
Spróbuję zatem z samego wieprzowego zrobić... tylko kiedy to jeszcze nie wiem - ale napewno się pochwalę
icon_biggrin.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,401
0
36
Elka! Jesteś wielka!
Dziekuję za przepis!
bussi.gif
bussi.gif
Już jutro sobota, więcej czasu na dom, na pewno wypróbuję!!!
bussi.gif
A te co jadłam w Trokach, to chyba właśnie drożdżowe ciasto miały!

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,280
0
0
Ale to smakowicie brzmi
icon_mrgreen.gif
lecker.gif

W sumie, kiedyś miałam podobny przepis na ciasto do jakichś ciasteczek
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

Elka
cvety.gif
, czy do takiego ciasta mozna dodawac jakieś zioła? Bazylia, oregano i takie tam, lub posypac kminkiem?
Pierwszy raz na pewno zrobię oryginalne, ale te ziółka mi tu jakoś pasują do późniejszych eksperymentów
gruebel_2.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
593
113
jadlam je w restauracji Sodas w Punsku. Mam nawet zdjecia, ktore zrobilam, bo mi bardzo smakowaly. Ale to nie bylo ciasto drozdzowe.
ale receptury nie chcieli mi podac, dzieki Elu
anbetung.gif

kibiny03.JPG
kibiny04.JPG

Załączniki

• kibiny03.JPG
    kibiny03.JPG
    143.1 KB · Wyświetleń: 20
  • kibiny04.JPG
    kibiny04.JPG
    156.6 KB · Wyświetleń: 20

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,401
0
36
Zdjęcie kibinów, które jadłam w Trokach wątku podróżniczym zamieściłam. Były pyszne, mięso było dobrze doprawione, a jak się otworzyło pieroga, to mięso było w takim sosie-rosole właśnie. Przepyszne.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
593
113
powedrowalam do twojego watku. rzeczywiscie wygladaja tak samo. czyli nie musisz jechac do Trok, Trokow (?), takie same mozna zjesc, na Suwalszczyznie tuz przy granicy litewskiej.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,756
2,378
113
Dzis kibiny zrobilam. Przepis na ciasto mam nieco inny, dostalam go od przyjaciolki mojej mamy, ktorej to przyjaciolki tesciowa byla karaimka.

kibiny_cc.jpg

Na 14 pierogow:

500 g maki
150 g masla
150 g smietany gestej ( dalam 18%)
2 cale jajka
70 g cukru (!)
25 g drozdzy swiezych
1 lyzeczka soli

Farsz:
800 g grubo mielonej wolowiny ( ortodoksyjnie drobno posiekanej baraniny)
100 g swiezej sloniny grubo mielonej ( tluszcz barani lub wolowy)
100 g surowej drobno posiekanej cebuli
sol, cukier, pieprz, woda
razem po wymieszaniu powinno byc troszke ponad kilogram masy.

Make przesiekac z maslem, dodac sol i cukier,zrobic wulkan, wbic jaja i dodac śmietane, wkruszyc drozdze bezposrednio do wulkanu.
Zamiesic elastyczne ciasto, podzielic na 14 czesci i kazda czesc rozwalkowac na spory placek, nalozyc farsz ( ok 2 kopiatych lyzek, ca 70 g), skleic, ukladac na blasze sklejeniem do gory.
Odstawic na 30 min, w tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 C. Tuz przed wsunieciem do pieca posmarowac rozkloconym jajkiem.
Podawac WYLACZNIE na cieplo!

Załączniki

• kibiny_cc.jpg
    kibiny_cc.jpg
    38.3 KB · Wyświetleń: 20

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,318
0
36
Qd tam na 100% nie ma miesa mielonego tylko siekane.

Elka, serdeczne dzięki, uwielbiam je, specjalnie jeżdzę do Troków i się całą rodziną obiadamy
icon_smile.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy