Kiszona kapusta z pomidorami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Pyszny i szybki obiad ( lub dodatek do obiadu ) , z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu. Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek pomidorów jest jak dla mnie przepyszny.

kie_b_z_kapust_.JPG

40 dag kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)
1 duża cebula
1 pomidor
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki dobrego keczupu
1 łyżeczka pierzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup, i dusić do miękkości ok. 20 min. ( Jeśli woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo - kapusta ma być gęsta, a nie zamienić się w zupę). Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.

Z łyżki masła i łyżki maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać samą lub do obiadu, z ziemniakami lub pieczywem.

Załączniki

• kie_b_z_kapust_.JPG
    kie_b_z_kapust_.JPG
    105.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,508
688
113
Właśnie zajadam na kolację (trochę późną
icon_redface.gif
) Pyyycha
lecker.gif

Pominęłam keczup, masło i mąkę, żeby coś a'la MM było. Aaa i nie odciskałam kapusty, bo lubię jak jest kwaśśśna
icon_smile.gif

Na bankę będę powtarzać, bo prawie samo się robi i pyszne jest i do tego dobre do utylizowania nadmiaru kiszonej kapusty.

Dzięki!
icon_smile.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,923
468
83
OOOOO, że ja tego nie wiedziałam! a tak się zastanawiałam, jak zutylizować nadmiar kapusty. Muszę zrobic, bo mąż lubi kapustę, a tak będzie trochę inaczej. I też kwaśna musi być
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Ankafaka - ogromnie się cieszę, że Ci smakowało
icon_biggrin.gif

Moniak - do zutylizowania kapusty jak najbardziej się ten przepis nadaje
icon_wink.gif

Agatka
ugly_08.gif
- zapomniałam dopisać pomidora - dałam jednego. Oprócz tego, co pisze Ankafaka, czyli koncentratu. ( Anka, jeśli go nie dałaś, nie sądzę by bardzo to zaszkodziło daniu
icon_smile.gif
)

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,508
688
113
Przyznam się, że nawet nie pomyślałam o pomidorze, jak przygotowywałam wczoraj tę kapustę. Tak się jakoś przepisem zasugerowałam. Następnym razem dodam (jak nie zapomnę
icon_wink.gif
), ale bez było naprawdę bardzo smaczne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy