- Lis 21, 2006
- 14,876
- 3
- 0
Pyszny i szybki obiad ( lub dodatek do obiadu ) , z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu. Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek pomidorów jest jak dla mnie przepyszny.
40 dag kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)
1 duża cebula
1 pomidor
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki dobrego keczupu
1 łyżeczka pierzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup, i dusić do miękkości ok. 20 min. ( Jeśli woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo - kapusta ma być gęsta, a nie zamienić się w zupę). Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.
Z łyżki masła i łyżki maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać samą lub do obiadu, z ziemniakami lub pieczywem.

40 dag kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)
1 duża cebula
1 pomidor
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki dobrego keczupu
1 łyżeczka pierzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć, aż kapusta zrobi się szklista. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup, i dusić do miękkości ok. 20 min. ( Jeśli woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo - kapusta ma być gęsta, a nie zamienić się w zupę). Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.
Z łyżki masła i łyżki maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać samą lub do obiadu, z ziemniakami lub pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: