klasyczna zupa pomidorowa

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
  • korpus kurczaka
  • włoszczyzna
  • 2 gałązki selera naciowego
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu i 4 ziela angielskiego
  • karton przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz i cukier
Do dużego garnka ( u mnie 4 l) wlej wodę, zagotuj, włóż korpus kurczaka (ja daję w całości) i rozdrobnioną włoszczyznę i przyprawy. Gotuj ok. 30-40 minut, dodaj przecier i dopraw.

Podawaj z osobno ugotowanym makaronem,albo kluseczkami kładzionymi a na talerzu udekoruj kleksem śmietany.

Pewnie nie zjecie od razu całego garnka, więc pozostałą zupę przelej jeszcze wrzącą do słoików i odstaw na zakrętce.
Po ostudzeniu włóż do lodówki. Możesz ją odgrzewać kiedy chcesz przez najbliższe pół roku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
u mnie zawsze pomidorówka jest na drugi lub trzeci dzień rosołu. Po prostu do rosołu dodaję koncentrat pomidorowy i trochę śmietany. I u nas pomidorówka obowiązkowo z ryżem.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
duende @ 13 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=910698Możesz ją odgrzewać kiedy chcesz przez najbliższe pół roku.
Naprawde?
Duende, to jest moja ukochana zupa, nawet na wodzie zjem. Ale koniecznie te kluseczki musza byc
lecker.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
naprawde mozna te zupe przechowywac. Zobacz, ze wlewajac ja wrzaca do sloika i studzac na zakretce robisz dokladnie tak jak konfitury czy kompoty. Smietany w tym nie ma, wiec bezpiecznie mozesz trzymac.

No te kluseczki sa w sam raz
icon_smile.gif

U nas w domu wolimy pomidorowke z kluseczkami, ew. z makaronem. Z ryzem dzieciaki nie chca jesc. Natomiast zawsze kloca sie o marchewke
rofl.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Uwielbiam pomidorową właśnie z makaronem lub kluseczkami. Pomysł z przechowywaniem niechybnie wykorzystam. Dziękuję za podpowiedż.

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Po rosołku zwykle jest pomidorowa (czasami wypierają ją flaki). Dodaję przetarte pomidory (lub w ostateczności koncentrat), bazylię, śmietanę. Obowiązkowo z makaronem

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy