Cinka @ 2 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=816488A nieMamy zwyczajną kaszę mannę i błyskawiczną - błyskawiczna jest drobniejsza.![]()
Wlasnie o to mi chodziloa w Stanach kupuje czasem polska kaszke,a czasem amerykanska i nazywa sie farina.Ale to to samo.![]()
duende @ 25 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=827675Dobry pomysł z żurawiną. Ja do tej pory dokładałam tylko zioła, pokrzywę, chili, raczej na ostro niż na słodko.to przez mojego malzonka. On uwaza, ze dobry chleb to chleb albo z rodzynkami, albo z dodatkiem rozmaitych ziaren w ilosci wiekszej lub rownej ilosci dodanej maki
a ze rodzynki ostatnio wyszly, zostala zurawina...
I tak oto mam powazna praktyke w pieczeniu chlebow z rodzynkami, nawet te pieczone na samym zakwasie bez drozdzy przeszly rodzynkowanie z calkiem niezlym skutkiem![]()
AniaG @ 25 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=827692Zrobiłam wczoraj wieczorem, chleb wyszedł pyszny i taki wysokiWieczorem wstawię fotki mojego chlebka. Dziękuje za przepis.
Aniu, cieszę się bardzo|Nie wiem czemu, ale fotki nie widzę![]()
![]()
edit: bo się nie zalogowałamJuż widzę wszystko, pięknie wyrośnięty, faktycznie
![]()
![]()
oliweczka @ 25 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=827971i fotka, przed momentem zrobiona :
ps. Duende, ja bym nie wpadla na pomysl z dodaniem pokrzywy...napisz cos wiecej , jaki daje smak?Oliweczko, pięny PIĘKNY chlebuś. Ta żurawina daje fantastyczny kontrast![]()
Pokrzywa natomiast w chlebie jest cudna. Lekko słodkawa, aromatyczna, nam bardz smakuje. W sezonie wykorzystuję świeże liście (mam ich całą masę w ogrodzie) a zimą korzystam z ususzonej. Objętościowo mniej więcej dodaję półtorej szklanki posiekanej lub pokruszonej pokrzywy i nieco więcej soli - około 1,5 łyżeczki. Jak nam się znudzi pokrzywa to dodaję coś innego, np. majeranek, kminek, tymianek, co akurat wpadnie pod rękę. Wczoraj np. dodałam szklankę posiekanej drobno i podsmażonej cebuli z chili![]()
Jeden chleb a tyle smaków![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.