Klasyczny chleb pszenny z grysikim

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Mój środek nie był taki puszysty jak Twój, nawet widac to na zdjęciu, może dlatego, że dodałam sezam ??
A na 2-gi dzień podpiekłam go w tosterze, potarłam czosnkiem, polałam oliwą z oliwek i na to plasterek pomidora.....
mniam.gif
a

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Upiekłam w wersji z mąką żytnią i nawet nie musiałam dopiekać, a miękisz jest wilgotniejszy i mniej twardy. Czyli jednak kaszka manna w zęby mnie kole.
zahnlos.gif
icon_lol.gif

chlebek_maszynowy_zytni1.jpg
chlebek_maszynowy_zytni2.jpg
BTW - czy to wygląda na chleb z dobrze dopieczoną skórką?
dump.gif

Załączniki

• chlebek_maszynowy_zytni1.jpg
    chlebek_maszynowy_zytni1.jpg
    16.7 KB · Wyświetleń: 0
  • chlebek_maszynowy_zytni2.jpg
    chlebek_maszynowy_zytni2.jpg
    20 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Johasia, piękny!
anbetung.gif
Skórkę ma w sam raz, była chrupiąca?
Czyli mąki żytniej dałaś 200g? Spróbuję jutro Twoją wersję
icon_smile.gif

wink.gif

Iza, faktycznie, u nas też jest kaszka błyskawiczna, ale nigdy nie kupowałam jej więc nie miałam pojęcia, że różni się wielkością
icon_smile.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Skórka w takiej postaci absolutnie nie jest chrupiąca. I to mnie wkurza. Wg mnie taka jest za blada i za miękka. Rumieni się i chrupie dopiero po dopiekaniu. Ale ile można?
dump.gif
Pewnie to mnie w końcu zmobilizuje do kupna kamienia.
icon_wink.gif

Chlebek z mąką żytnią moim zdaniem jest lepszy. Męża zdaniem również. Jego też grysik w zęby kole <ikonka dłubiąca w zębach>.
icon_mrgreen.gif
A mamy porównanie, bo dzisiaj jedliśmy kanapki z chlebów w obu wersjach.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
każdy ma swoje smaki
i dzięki temu mamy różnorodność
icon_smile.gif

Widzisz, u mnie uwielbiają chleb z grysikiem i ten robię bardzi często dla rodziny. Ja osoboście bardziej lubię ciemne pieczywo, razowce, grahamy, wszelkie pełnoziarniste. I zawsze mamy chrupiącą skórkę.

W mojej maszynie jest możliwość ustawienia przed pieczeniem jakiego rodzaju skórkę chcemy, słabo, średnio czy bardzo wypieczoną. Może też masz taką funkcję? To znacznie ułatwia.
U mnie jedyna sytuacja gdy nie ma chrupiącej skórki jest wtedy, gdy nie wyjmę chleba od razu po pieczeniu tylko np. zostaje zamknięty w maszynie do rana.

basik6

Member
Gru 29, 2008
87
0
6
Niestety nie zdażyłam - mam 3 fanów moich chlebków a właściwie 4 no i niestety...... Świadczy to o tym jak bardzo był smaczny. Ale w zasadzie wyglądal tak samo jak na pierwszym zdjęciu, postaram sie następnym razem- bo zapewne taki bedzie...

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
nie mam maszyny, wiec zrobilam chlebek recznie i upieklam w keksowkach
dodalam do ciasta slodzonej suszonej zurawiny
chlebek jest pyszny, lekki i szybko sie robi. A kaszy manny faktycznie wcale nie czuc.
bede powtarzac
Dzieki za przepis
icon_smile.gif

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
duende @ 25 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=827675Dobry pomysł z żurawiną. Ja do tej pory dokładałam tylko zioła, pokrzywę, chili, raczej na ostro niż na słodko.
to przez mojego malzonka. On uwaza, ze dobry chleb to chleb albo z rodzynkami, albo z dodatkiem rozmaitych ziaren w ilosci wiekszej lub rownej ilosci dodanej maki
a ze rodzynki ostatnio wyszly, zostala zurawina...
I tak oto mam powazna praktyke w pieczeniu chlebow z rodzynkami, nawet te pieczone na samym zakwasie bez drozdzy przeszly rodzynkowanie z calkiem niezlym skutkiem
icon_smile.gif

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
i fotka, przed momentem zrobiona :

IMG_9072.JPG

ps. Duende, ja bym nie wpadla na pomysl z dodaniem pokrzywy...napisz cos wiecej , jaki daje smak?

Załączniki

• IMG_9072.JPG
    IMG_9072.JPG
    60.1 KB · Wyświetleń: 0

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
oliweczka @ 25 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=827971i fotka, przed momentem zrobiona :

ps. Duende, ja bym nie wpadla na pomysl z dodaniem pokrzywy...napisz cos wiecej , jaki daje smak?
Oliweczko, pięny PIĘKNY chlebuś. Ta żurawina daje fantastyczny kontrast
icon_smile.gif

Pokrzywa natomiast w chlebie jest cudna. Lekko słodkawa, aromatyczna, nam bardz smakuje. W sezonie wykorzystuję świeże liście (mam ich całą masę w ogrodzie) a zimą korzystam z ususzonej. Objętościowo mniej więcej dodaję półtorej szklanki posiekanej lub pokruszonej pokrzywy i nieco więcej soli - około 1,5 łyżeczki. Jak nam się znudzi pokrzywa to dodaję coś innego, np. majeranek, kminek, tymianek, co akurat wpadnie pod rękę. Wczoraj np. dodałam szklankę posiekanej drobno i podsmażonej cebuli z chili
icon_smile.gif

Jeden chleb a tyle smaków
icon_smile.gif

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
ostatnio w zaprzyjaznionym sklepiku nakupilam mnostwo gotowych kompozycji ziol z suszonymi pomidorami, z chili wlasnie
i tak sie wahalam przed wsypaniem ich do chlebka
ale teraz odwazniej rzuce sie w wir eksperymentu, ten przepis na chlebek swietnie sie do tego nadaje
a ta pokrzywa jestem zafascynowana
na dzialce od wiosny kacik pokrzywowy zakladam
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy