- Lis 21, 2006
- 15,028
- 2
- 0
Na życzenie Seniorki
wpisuję przepis na klopsiki.
![DSC_0684.JPG DSC_0684.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/28/28901-fa5b9ffcc3a46b227fd1264db647a678.jpg)
(na zdjęciu: klopsiki z sosem Kermidt.)
1/5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 spora cebula
1 marchewka
1/2 bułeczki pszennej - kajzerki
1/2 szkl. mleka
1 jajko
pieprz, sól do smaku - przy słonych sosach soli dajemy odpowiednio mniej
Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę drobniutko posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę zezłościć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę. Marchewkę wraz z cebulą chwilę przesmażyć, mieszając. dodać do mięsa.
Dodać jajko, bułkę odciśniętą z mleka oraz pieprz i sól do smaku (sporo).
Masę wyrobić, odstawić na 10 minut, by odpoczęła.
Jeśli po tym czasie okaże się za rzadka, podsypać trochę tartej bułki.
Z masy formować ( toczyć ) w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w mace, po czym smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości mięsa wychodzi ok. 30 klopsików.
Podawać z dowolnym sosem, do ryżu, makaronu lub ziemniaków.
![DSC_0692.JPG DSC_0692.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/28/28902-ba542ddae757f1c2fcfc981a0789ebea.jpg)
(na zdjęciu: klopsiki do Spaghetti alla puttanesca, inspirowanego przepisem Seniorki)
![wink.gif](https://www.cincin.cc/style_emoticons/cincin/wink.gif)
![DSC_0684.JPG DSC_0684.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/28/28901-fa5b9ffcc3a46b227fd1264db647a678.jpg)
(na zdjęciu: klopsiki z sosem Kermidt.)
1/5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 spora cebula
1 marchewka
1/2 bułeczki pszennej - kajzerki
1/2 szkl. mleka
1 jajko
pieprz, sól do smaku - przy słonych sosach soli dajemy odpowiednio mniej
Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę drobniutko posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę zezłościć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę. Marchewkę wraz z cebulą chwilę przesmażyć, mieszając. dodać do mięsa.
Dodać jajko, bułkę odciśniętą z mleka oraz pieprz i sól do smaku (sporo).
Masę wyrobić, odstawić na 10 minut, by odpoczęła.
Jeśli po tym czasie okaże się za rzadka, podsypać trochę tartej bułki.
Z masy formować ( toczyć ) w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w mace, po czym smażyć z obu stron na złoto. Z tej ilości mięsa wychodzi ok. 30 klopsików.
Podawać z dowolnym sosem, do ryżu, makaronu lub ziemniaków.
![DSC_0692.JPG DSC_0692.JPG](https://www.cincin.cc/data/attachments/28/28902-ba542ddae757f1c2fcfc981a0789ebea.jpg)
(na zdjęciu: klopsiki do Spaghetti alla puttanesca, inspirowanego przepisem Seniorki)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: