- Paź 22, 2005
- 172
- 0
- 0
Witam, chociaż na forum zarejestrowałam się już jakiś czas temu, zaniedbałam sprawę i jak widzę, ze szkodą dla kulinarnych inspiracji (ale za to z ulgą dla sylwetki
)
Postanawiam się poprawić, zwłaszcza, ze widzę tu wiele znajomych nicków, również ze starego MniamMniam, na którym byłam stałą bywalczynią
)
Ale ad rem:
25 dag wiórków kokosowych,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
5 dag masła,
3-4 płaskie łyżeczki mąki,
odrobina sody.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką i odrobiną sody (na czubek łyżeczki).
Formować kuleczki i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 15 minut w 170-180 stopniach.
Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się (lepeij poczekać aż przestygną)
Kokosanki wychodzą pyszne, pulchne, wilgotne i lekko "klejące" w środku z chrupiącym wierzchem.
następnym razem podwoję porcję.
Lepiej formować mniejsze kulki, robić spore odstępy na blasze, bo kokosanki się "spłaszczają".
:

Postanawiam się poprawić, zwłaszcza, ze widzę tu wiele znajomych nicków, również ze starego MniamMniam, na którym byłam stałą bywalczynią

Ale ad rem:
25 dag wiórków kokosowych,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
5 dag masła,
3-4 płaskie łyżeczki mąki,
odrobina sody.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką i odrobiną sody (na czubek łyżeczki).
Formować kuleczki i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 15 minut w 170-180 stopniach.
Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się (lepeij poczekać aż przestygną)
Kokosanki wychodzą pyszne, pulchne, wilgotne i lekko "klejące" w środku z chrupiącym wierzchem.
następnym razem podwoję porcję.
Lepiej formować mniejsze kulki, robić spore odstępy na blasze, bo kokosanki się "spłaszczają".
:
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: