Kokosowo-ananasowa pokusa

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
CIASTO:
-2 szklanki mąki krupczatki
-15-20 dag margaryny
-2 żółtka
-2/3 szklanki cukru pudru
-5 dag wiórek kokosowych

WARSTWA BUDYNIOWA:
-1 budyń waniliowy
-niecałe 0,5 litra mleka
-1 puszka ananasa

WARSTWA ŚMIETANOWA:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2x śmietan-fix
-2 łyżki cukru pudru

CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem aż zaczną przypominać kaszę, a następnie szybko zagnieść ręką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez conajmniej 30 minut. Następnie wylepić nim formę o wymiarach 40x10 cm i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.

WARSTWA BUDYNIOWA:
Połowę ananasów w puszki posiekać w kostkę.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając troszeczkę mniej mleka. Jeszcze gorący wymieszać z ananasami i wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 20-25 minut w tej samej temperaturze.

WARSTWA ŚMIETANOWA:
Pozostałe ananasy zmiksować lub pokroić w bardzo,bardzo,bardzo drobna kostkę.
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami. Dosłodzić do smaku i dodać zmiksowane/posiekane ananasy. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
 

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
bardzo chciałabym zobaczyć zdjęcie tego ciasta bo ja wzrokowiec jestem
icon_eek.gif
 

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Niestety nie mam cyfrówki, więc zdjęcia niestety nie zamieszczę... Mam jednak cichą nadzieję, że znajdzie się ktoś kto zrobi ciasto w ciemno i zamieści swoją fotorelację
icon_smile.gif
Ręczę głową za to, że jest pyszne
icon_smile.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Ogólne wrażenia smakowe: PYCHA!!
mniam.gif

Niestety ciasto wyszło mi z delikatnym zakalcem (nie mam pojęcia dlaczego
gruebel_2.gif
) ale to nie przeszkodziło nam w zajadaniu się
icon_lol.gif
Dodatkowo posmarowałam ciasto dżemem (z owoców leśnych) i dopiero wtedy dałam budyń z ananasami (nie dawałam ich już do śmietany). Całość polałam roztopioną nutellą.

PICT0002.JPG
PICT0007.JPG
PICT0010.JPG
 

Załączniki

  • PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    229.9 KB · Wyświetleń: 1
  • PICT0007.JPG
    PICT0007.JPG
    224.2 KB · Wyświetleń: 1
  • PICT0010.JPG
    PICT0010.JPG
    216.1 KB · Wyświetleń: 1

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
a co to te czerwone kuleczki ??
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
 

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
lepiej może byłoby upiec ciasto kruche a nie podpiekać i z budyniem już go nie piec drugi raz może to podpiekanie spowodowało ten zakalec
icon_rolleyes.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy