- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
0,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów
mała cebulka
litr/pół litra schłodzonej maślanki, kefiru, zsiadłego mleka, można dodać trochę śmietanki, majonezu... - wg uznania
sól
pieprz ziołowy! spoooro
pieprz czarny mielony
Pomidory - obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić
Cebulka - posiekać
Pomidory z cebulką zmiksować (np. żyrafą), dodać przyprawy - sporo, oraz (np) maślankę - zmiksować i pić
lub wstawić na jakiś czas do lodówki dla lepszgo schłodzenia.
Pomidory przed miksowaniem można pozbawić gniazd nasiennych - ja tego nie robię bo wg mnie przy pestkach właśnie jest ten pyszny kwaskowy smak pomidora.
Pieprz ziołowy nadaje baaardzo charakterystyczny zapach i smak! Nie rezygnujcie z niego - no chyba że ktoś wyjątkowo nie lubi
Super na upał
- a również jako dodatek do obiadu np do młodych ziemniaczków z jajkiem sadzonym, kaszy gryczanej, czy zwykłej jajecznicy.

mała cebulka
litr/pół litra schłodzonej maślanki, kefiru, zsiadłego mleka, można dodać trochę śmietanki, majonezu... - wg uznania
sól
pieprz ziołowy! spoooro
pieprz czarny mielony
Pomidory - obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić
Cebulka - posiekać
Pomidory z cebulką zmiksować (np. żyrafą), dodać przyprawy - sporo, oraz (np) maślankę - zmiksować i pić

Pomidory przed miksowaniem można pozbawić gniazd nasiennych - ja tego nie robię bo wg mnie przy pestkach właśnie jest ten pyszny kwaskowy smak pomidora.
Pieprz ziołowy nadaje baaardzo charakterystyczny zapach i smak! Nie rezygnujcie z niego - no chyba że ktoś wyjątkowo nie lubi

Super na upał

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: