- Lut 26, 2007
- 348
- 0
- 0
Składniki
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować, lekko posolić, polać sokiem z żurawin. Jabłko obrać zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do kapusty. Przyprawić olejem, cukrem (ew.solą) i papryką
Ja daję sok z czarnej porzeczki, wlewam stopniowo i mieszam rękoma. Staram się wyczuć tą granicę miedzy "objęciem" przez sok całeJ kapusty a przeciekaniem przez nią. Jeżeli jest za duzo soku, kapusta moze byc za słodka i ociekająca sokiem. Wiem, że to kwestia gustu, ale już nie doprawiam cukrem i solą, tylko papryką.
Polecam do obiadu.
Kolory swoje surówka zawdzięcza temu, iż nie wszystkie części liścia zabarwiają się od soku na czerwono i pozostają zielone, po za tym dochodzi jabłko, które akurat chłonie kolor

- biała kapusta ok. 1/4 główki średniej, lub 1/2-małej
- jabłko - 1 duże
- sok z żurawin lub czerwonych porzeczek ok 1/2 szklanki
- olej - 1 łyżka
- papryka łagodna - 1/2 łyżeczki
- sól, cukier
- sok z cytryny
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować, lekko posolić, polać sokiem z żurawin. Jabłko obrać zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do kapusty. Przyprawić olejem, cukrem (ew.solą) i papryką
Ja daję sok z czarnej porzeczki, wlewam stopniowo i mieszam rękoma. Staram się wyczuć tą granicę miedzy "objęciem" przez sok całeJ kapusty a przeciekaniem przez nią. Jeżeli jest za duzo soku, kapusta moze byc za słodka i ociekająca sokiem. Wiem, że to kwestia gustu, ale już nie doprawiam cukrem i solą, tylko papryką.
Polecam do obiadu.
Kolory swoje surówka zawdzięcza temu, iż nie wszystkie części liścia zabarwiają się od soku na czerwono i pozostają zielone, po za tym dochodzi jabłko, które akurat chłonie kolor

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: