Kolorowa surówka z kapusty

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Składniki
  • biała kapusta ok. 1/4 główki średniej, lub 1/2-małej
  • jabłko - 1 duże
  • sok z żurawin lub czerwonych porzeczek ok 1/2 szklanki
  • olej - 1 łyżka
  • papryka łagodna - 1/2 łyżeczki
  • sól, cukier
  • sok z cytryny
Przygotowanie:

Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować, lekko posolić, polać sokiem z żurawin. Jabłko obrać zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do kapusty. Przyprawić olejem, cukrem (ew.solą) i papryką

Ja daję sok z czarnej porzeczki, wlewam stopniowo i mieszam rękoma. Staram się wyczuć tą granicę miedzy "objęciem" przez sok całeJ kapusty a przeciekaniem przez nią. Jeżeli jest za duzo soku, kapusta moze byc za słodka i ociekająca sokiem. Wiem, że to kwestia gustu, ale już nie doprawiam cukrem i solą, tylko papryką.

Polecam do obiadu.

Kolory swoje surówka zawdzięcza temu, iż nie wszystkie części liścia zabarwiają się od soku na czerwono i pozostają zielone, po za tym dochodzi jabłko, które akurat chłonie kolor

kolorowa_surowka_z_kapusty.jpg

Załączniki

• kolorowa_surowka_z_kapusty.jpg
    kolorowa_surowka_z_kapusty.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Misha, zlituj się, kapusta po nocy? A jak mi siądzie na żołądku??!!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Jak dla mnie, to bardzo ciekawa ta surówka, uwielbiam wszelakie z kapusty białej, a sok taki domowy dajesz? Z czarnej porzeczki mam a z czerwonej mam galaretkę, sądzę, że też mogę wykorzystać, galaretka powinna się rozpuścić w soku, który puści kapusta. Chętnie poeksperymentuję, zwłaszcza, że wszyscy w mojej rodzinie lubimy na słodko przyprawiać surówki.

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
CYTATMisha, zlituj się, kapusta po nocy? A jak mi siądzie na żołądku??!!
... po nocy ... po nocy ... po nocy to ja mam czas dopiero
icon_smile.gif

A surówkę wylukałam tuż przed obiadem sobotnim; i robiłam i w sobote i w niedziele, miałam małą główkę wiec dwa razy po pół. i ... rewelacja.
icon_smile.gif

CYTATa sok taki domowy dajesz
Daję kupiony taki, ktory sie jeszcze rozciencza, bo to jest koncentrat, ale (uwaga) to nie moze byc syrop gesty. Jezeli masz gesty to go "upłynnij trochę" Domowy tez moze byc, wiesz raz zrobisz z domowym raz z kupnym i taki i taki powinien zdać egzamin.
Zycze smacznego
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie raczej z kupnym to ja nie zrobię, bo nie znoszę smaku tych kupnych soków,nie kupuję więc tego, są sztuczne jak dla mnie w smaku, i jak sądzę bardziej słodkie niż te moje domowe.

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Najważniejsze aby przepis dostosować do naszych potrzeb, możliwości i preferencji kulinarnych
icon_smile.gif

Moja córka jest zachwycona ta surówką, bo to z jej ulubionym sokiem i jest słodka. Myślę, że Tobie i rodzinie również posmakuje.
mniam.gif
Koniecznie podziel się opiniami na ten temat. A moze uda ci sie ja zmodyfikowac. Chętnie skorzystam
icon_smile.gif

Pomysłem dla wzrokowców było by urozmaicenie tej surówki niewielką iloscią czerwonej kapusty.
smacznego.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziś do obiadu zrobiłam i niestety kolor zrobił się bardzo nieapetyczny, pewnie dlatego, że te kupne soki maja sztuczne barwniki a w moim domowym nie ma takowych, wyszło takie bure, że musiałam dołożyć marchewki.Dobrze, że dałam mało tego soku,mogłam dokończyć ją po swojemu, bo na smak kapusty zbytnio ten sok nie wpłynął, dodałam więc jeszcze cebulkę,na razie stoi i się przegryza, potem wymieszam pewnie z majonezem i śmietaną, żeby jakoś ten kolor zatuszować. Ogólnie rozczarowałam się, może dla używających sztucznych soków będzie ładna ta surówka.

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
no ja zrobiłam zdjęcie
i u mnie jak najbardziej ok
Ja dodaje kupny
Nie sok tylko syrop żadki wymagający niewielkiego rozcieńczania
Wiesz domowe są inne, dużo inne niz kupne

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
No ja nie wiem, dzisiaj zrobiłam powtórkę (kolejną powtórkę) z .... białą kapustą w roli głownej i ... dalej robi furrorę.
Popatrz na moje zdjęcie
icon_smile.gif
czy ta surówka wygląda "nieapetycznie"?
Zmien sok do tej potrawy być moze "swojski" jej nie służy.

Pozdrawiam
kuehl.gif

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Jestem obecnie w Poolsce i zrobiłma tą surówke na polskie warunki. Dodałam tymbark porzeczkowy (niecałe pół na główkę kapusty) ... musiałam go dosłodzić do smaku ponad łyżkę cukru. Wymieszałam go najpierw z tymbarkiem.
Powiedzmy, że wyszła podobna. Kwestia doprawienia do smaku

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No własnie - swojskie soki nie za bardzo nadają się do takich rzeczy gdzie kolor się liczy. Ja np. lubię piwo z sokiem - ale tylko z kupnym bo ze swojskiego robi się taki bełt że się pić odechciewa
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy