Kolorowe babeczki

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Ciasto:

1 kg. mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
25 dag. cukru pudru
8 żółtek
1 białko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %

Ciasto:

1.Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia
2.Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć
3.Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać białko, śmietanę i mase jajeczno-cukrową.
4.Wyrobic ciasto podsypując mąką.
5.Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h

Pokaż załącznik 24388 Pokaż załącznik 24389

6. Foremki dość cienko wyłożyć ciastem .Ponakłówać widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 180-200st.

Pokaż załącznik 24390

7. Do każdej babeczki dać po łyzeczce powideł śliwkowych lub jakiegoś kwaśnego dzemu.

Pokaż załącznik 24391

Masa budyniowa:

Litr mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyśki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
szklanka cukru
kostka masła
kostka margaryny ,,Kasia,,

Masa budyniowa:

1.750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym
2. Reszte mleka utrzeć z budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną.
3.Do gotującego mleka wlac budyń i ciągle miksować do zagotowania.
4. Utrzeć maslo i margarynę. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
5. Mase podzielić na 3 części . Do jednej części dodać kakao i kilka kropel olejku rumowego i wymieszać. Do kolejnej części kremu dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego i wymieszać. Jedną część zostawić bez dodatków.

Pokaż załącznik 24392

Dodatkowo:

Powidła śliwkowe lub dżem ( kwaśny)
czekolada mleczna
galaretka truskawkowa
galaretka pomarańczowa
2 łyżki kakao
olejek rumowy
3 łyżki dżemu truskawkowego

jeśli ktoś lubi orzechy to polecm zrobić krokant i przed zalaniem babeczek galaretką posypać je krokantem z orzechów włoskich. REWELACJA!

Krokant:

-5 łyżek masła lub margaryny
-15 dag cukru
-20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły

6.Szpryce napełnić jasną masą i wypełniać nią 1/3 babeczki

Pokaż załącznik 24393

7. Tak samo zrobić z masą kakaową i truskawkową.

Pokaż załącznik 24394

8.Posypać babeczki pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą

Pokaż załącznik 24395

9.Część babeczek zalać truskawkową galaretką a część pomarańczową

Pokaż załącznik 24396

Z tej ilości podanych składników wychodzi około 60 babeczek.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,596
0
0
Dorotko jesteś niesamowite !
icon_smile.gif
)

no i bardzo ładna kobitka z Ciebie - śliczny avatar, taka uśmiechnięta i radosna
super
icon_wink.gif

kakyus

Member
Cze 18, 2007
11
0
0
Babeczki prześliczne.Spróbuję zrobić za tydzień-a gdzie można kupić taką szprycę do dekorowania ciast kremami?

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
Dorotko, no nie...takie cuda robisz!!! Do tego pochodzisz z Krakowa, mojego rodzinnego miasta!
Przesliczne sa wszystkie Twoje wypieki!
Babeczki juz upieczone- spoczywaja w lodowce do jutra - gdyz dopiero jutro przychodza goscie. Jutro wiec napelnie je kremem oraz truskawkami, bo takie dostalam "zamowienie"
Prawde mowiac babeczki nie wyszly mi takie zgrabne jak Twoje, ale bardzo sie na nie ciesze (dwa dni przerwy w odchudzaniu...grrrr)
Pozdrawiam, dziekuje!

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Dorotaxx dobrze prawi! Najlepiej jak ciasto babeczek ciut zmięknie od kremu - koniecznie napełnij je dzisiaj!

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
Tak? No to juz gotuje krem budyniowy...

Ale zeby nie bylo na mnie jak sie zrobia bardzo miekkie ...
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

kakyus

Member
Cze 18, 2007
11
0
0
Dorotko,bardzo dziękuję za odpowiedź w mojej sprawie.Mam jeszcze 1 pytanko-czy ciasto na babeczki wychodzi kruche?Mam uroczystość w następną niedzielę i tak jak piszesz najlepiej napełnić z dzień wcześniej?Czy za bardzo nie rozmiękną,krem chcę zrobić z bitej śmietany i mascarpone.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Ciasto na pewno nie rozmięknie. Jest kruche ale dosyc twarde dlatego mozna je napełniac kremem nawet 2 dni wczesniej.
Nie wiem jak chcesz robic ten krem mascarpone z bitą śmietaną... czy najpierw dajesz mascarpone a na to bitą śmietane? jeśli tak to radze masą mascarpone napełnić babeczki w sobote rano a bitą śmietaną dopiero w niedziele poniewaz nie prezentuje sie ona za ciekawie na 2 dzien.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
Chcialam zameldowac, ze CIASTO ABSOLUTNIE NIE ROZMIEKLO!

Dziekuje za rade, nigdy bym nie pomyslala, ze mozna babeczki wczesniej nadziewac.
Nie zrobilam fotki bo mialam za duzo stressu ale nastepnym razem zrobie na pewno.
Babeczek oczywiscie juz nie ma, ale na moje usprawiedliwienie dodam, ze zrobilam z polowy porcji
icon_mrgreen.gif

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Margarete @ 4 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=699475Chcialam zameldowac, ze CIASTO ABSOLUTNIE NIE ROZMIEKLO!

Dziekuje za rade, nigdy bym nie pomyslala, ze mozna babeczki wczesniej nadziewac.
Nie zrobilam fotki bo mialam za duzo stressu ale nastepnym razem zrobie na pewno.
Babeczek oczywiscie juz nie ma, ale na moje usprawiedliwienie dodam, ze zrobilam z polowy porcji
icon_mrgreen.gif
Super!! Nawet nie wiesz jak sie ciesze . U mnie w rodzinie opinie były podzielone,jedni mówili ze ciasto jest super a inni,ze za twarde dlatego troche sie bałam ,ze ciasto nie przypadnie wam do gustu. Pozdrawiam serdecznie

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy