Pachnie obłędnie, ma dobrze wyczuwalny posmak miodu. Dodatek cynamonu, szampana i cytryny też swoje robi.
ilość: 3 słoiki po 0,33l
1 kg pokrojonych w paski moreli
1/2 kg cukru brązowego (jasnego)
100g miodu
spirala skórki z 1/2 dużej cytryny
kawałki miąższu z 1/2 dużej cytryny ( bez albedo)
laska cynamonu
1/2 szkl. szampana (niekoniecznie)
Gotować wszystko razem aż zgęstnieje. Ja gotowałam jednego dnia przez 30 min i na drugi dzień jeszcze 30 min. Wyjąć skórkę cytrynową. Cynamon zostawić, będzie ozdobą jednego ze słoików. Przekładać gorącą konfiturę do wygotowanych słoików. Odwracać je do góry dnem i zawinąć w koc do ostygnięcia.
Można jeszcze dla bezpieczeństwa 10 min. pasteryzować słoiki.
Konfitura jest doskonała do pieczywa, ale jeszcze lepsza jako dodatek do mocnej czarnej herbaty (najlepiej z samowara).
Uwaga: słodyczy jej nie brakuje !
ilość: 3 słoiki po 0,33l
1 kg pokrojonych w paski moreli
1/2 kg cukru brązowego (jasnego)
100g miodu
spirala skórki z 1/2 dużej cytryny
kawałki miąższu z 1/2 dużej cytryny ( bez albedo)
laska cynamonu
1/2 szkl. szampana (niekoniecznie)
Gotować wszystko razem aż zgęstnieje. Ja gotowałam jednego dnia przez 30 min i na drugi dzień jeszcze 30 min. Wyjąć skórkę cytrynową. Cynamon zostawić, będzie ozdobą jednego ze słoików. Przekładać gorącą konfiturę do wygotowanych słoików. Odwracać je do góry dnem i zawinąć w koc do ostygnięcia.
Można jeszcze dla bezpieczeństwa 10 min. pasteryzować słoiki.
Konfitura jest doskonała do pieczywa, ale jeszcze lepsza jako dodatek do mocnej czarnej herbaty (najlepiej z samowara).
Uwaga: słodyczy jej nie brakuje !