Konfitura pomaranczowa najprostsza
pomarancze mozliwie z uprawy biologicznej / sparsone i dokladnie oczyszczone szczoteczka /
cukier
- zwykle biore 5-6 pomaranczy / z uwagi na odpowiadajacy im wielkoscia garnek /
- po umyciu i sparzeniu, kroje je na pol, a nastepnie na cieniutkie polplasterk
- wkladam do miski i zalewam przegotowana woda / robie to wieczorem /
- rano wrzucam wszystko /zmacerowane polplasterki pomaranczy razem z woda / do garnka szerokiego i niskiego
- gotuje przez okolo 20 minut, a potem zmniejszam gaz i odparowuje pozostala wode
- od czasu do czasu mieszam drewaniana lyzka / nie mozna dopuscic do przypalenia sie konfitury /
- dodaje niecaly 1 kilogram cukru, rozpuszczam go i dalej smaze az do uzyskania wlasciwej konsystencji / mieszajac drewniana lyzka; nic nie moze przywrzec do dna /
- jesli cukru jest za malo, dodaje jeszcze troche
- skorka pomaranczowa nadaje calosci smak lekko gorzkawy
- jesli ktos robi konfiture pierwszy raz, moze polowe pomaranczy pokroic ze skorka, a polowe bez
- mozna tez jedna z pomaranczy zastapic dwiema cytrynami albo dwie pomarancze jednym greipfrutem / wszystko zalezy od indywidualnego smaku /
- goraca konfiture przekladam do sloiczkow, sloiczki zakrecam i odwracam
Wlasciwie nalezy ona do przetworow na lato, gdyz najlepsze pomarancze sa w sprzedazy w styczniu i lutym. Potem staja sie coraz mniej soczyste i aromatyczne.
pomarancze mozliwie z uprawy biologicznej / sparsone i dokladnie oczyszczone szczoteczka /
cukier
- zwykle biore 5-6 pomaranczy / z uwagi na odpowiadajacy im wielkoscia garnek /
- po umyciu i sparzeniu, kroje je na pol, a nastepnie na cieniutkie polplasterk
- wkladam do miski i zalewam przegotowana woda / robie to wieczorem /
- rano wrzucam wszystko /zmacerowane polplasterki pomaranczy razem z woda / do garnka szerokiego i niskiego
- gotuje przez okolo 20 minut, a potem zmniejszam gaz i odparowuje pozostala wode
- od czasu do czasu mieszam drewaniana lyzka / nie mozna dopuscic do przypalenia sie konfitury /
- dodaje niecaly 1 kilogram cukru, rozpuszczam go i dalej smaze az do uzyskania wlasciwej konsystencji / mieszajac drewniana lyzka; nic nie moze przywrzec do dna /
- jesli cukru jest za malo, dodaje jeszcze troche
- skorka pomaranczowa nadaje calosci smak lekko gorzkawy
- jesli ktos robi konfiture pierwszy raz, moze polowe pomaranczy pokroic ze skorka, a polowe bez
- mozna tez jedna z pomaranczy zastapic dwiema cytrynami albo dwie pomarancze jednym greipfrutem / wszystko zalezy od indywidualnego smaku /
- goraca konfiture przekladam do sloiczkow, sloiczki zakrecam i odwracam
Wlasciwie nalezy ona do przetworow na lato, gdyz najlepsze pomarancze sa w sprzedazy w styczniu i lutym. Potem staja sie coraz mniej soczyste i aromatyczne.