- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
A właściwie chutney:
0,5 kg cebula czerwona
0,5 szklanki czerwonego wina
0,5 szklanki granatiny
0,25 szklanki octu winnego
100 g cukru
odrobina soli
Cebule w plasterkach najpierw gotować w rondlu aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu mieszając około 25-30 minut. Trzymać w słoikach.
Powyższego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale dziś robiła według innego przepisu i wyszło pyszne:
600 g czerwonej cebuli (we Włoszech używają do tego Cipolle di Tropea)
100 g brązowego cukru z trzciny cukrowej
1 liść bobkowy
łyżeczka soli
sok z jednej cytryny przefiltrowany żeby był bez fusów.
Włożyć wszystko do gara i gotować ponad godzinę na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Ja na koniec zmiksowałam, ale można nie miksować.
Trzymać w słoiku w lodówce.
Nie mam pojęcia ile czasu to się da przechować!
A przepisu szukałam, bo dali nam to w knajpie jako dodatek do przystawki w postaci "fois gras" i to było coś pysznego razem.
Super pasuje też do ostrych serów w stylu Parmigiano albo Cheddara.
MzM
0,5 kg cebula czerwona
0,5 szklanki czerwonego wina
0,5 szklanki granatiny
0,25 szklanki octu winnego
100 g cukru
odrobina soli
Cebule w plasterkach najpierw gotować w rondlu aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu mieszając około 25-30 minut. Trzymać w słoikach.
Powyższego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale dziś robiła według innego przepisu i wyszło pyszne:
600 g czerwonej cebuli (we Włoszech używają do tego Cipolle di Tropea)
100 g brązowego cukru z trzciny cukrowej
1 liść bobkowy
łyżeczka soli
sok z jednej cytryny przefiltrowany żeby był bez fusów.
Włożyć wszystko do gara i gotować ponad godzinę na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Ja na koniec zmiksowałam, ale można nie miksować.
Trzymać w słoiku w lodówce.
Nie mam pojęcia ile czasu to się da przechować!
A przepisu szukałam, bo dali nam to w knajpie jako dodatek do przystawki w postaci "fois gras" i to było coś pysznego razem.
Super pasuje też do ostrych serów w stylu Parmigiano albo Cheddara.
MzM