Konfitura z dyni

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Przepis mam z ksiażki M. Śleżańskiej " Kucharz Polski", wyd. Poznań 1932 r. Konfitura jest przepyszna, jeśli ktoś lubi dynię , polubi też i tę konfiturę. Przepis prosty i łatwy , napewno się uda.

Niezbyt dojrzałą dynię obrać, pokroić w kostkę. Sparzyć ją wrzątkiem.
Na 1 kg obranej dyni wziąć 1,5 kg cukru
2 szkl wody
sok z całej cytryny
Smażyć tak długo, aż konfitura stanie się przezroczysta.

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ostatnio stałam się fanką dyni, wiec chętnie wypróbuję przepis
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie ma znaczenia jaka dynia, prawda?
Jak slodka, to tylko mniej cukru?
Tez zrobie, bo mam do szybkiego zuzycia taka jedna
icon_wink.gif

Jak dodam gozdziki na pewno nie zaszkodzi?
Juz dzis zaczne. I w domu cieplej bedzie
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Tak , napewno trzeba dać tak dużo cukru żeby był taki efekt bardzo słodkiej konfitury i też jakimś cudem ona jest bardziej żółta jak ma tyle cukru co w przepisie, nie wiem o co chodzi ale już kilka razy to stwierdziłam.
A goździki też sama czasem dodaję , ale tylko do części bo mąż nie toleruje a przynajmniej tak twierdzi
wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Bea, to jedna z cech konfitury w przeciwienstwie do dzemu.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Z moich uwag.

Genialna! Pieknie sie smazy i ... smierdzi
cry_1.gif
i ma beznadziejna konsystencje.
Mam nadzieje, ze gozdziki to poprawia. Znaczy niestety tylko zapaszek.
Konsystencja to chyba kwastia samej dyni?
Samanto, jaka mialas konsystencje? Dynia sie rozpada calkiem czy zostaja kawalki? I jak drobno kroilas? Smazac juz pomyslalam, ze moze by ja na tarce...
Acorn jest zwarta i rozpadajac sie wiorowata
icon_rolleyes.gif
Szkoda mi potraktowac benderem, bo nie bedzie juz konfitura.

Jesli chodzi o ilosc cukru w tym przepisie chyba uwazali, ze towar z wyzszej polki to trzeba wiecej
icon_lol.gif

Serio, smaza dynie w syropie z cukru, dlatego jest go duzo bo z woda trzeba uzyc wiecej niz samego cukru. Po polsku pisze?
Absolutnie nie trzeba tyle cukru, ale wtedy nie mozna dawac wody. Ja zaczelam smazyc tylko z cukrem i sokiem z cytryny. Na duzy acorn uzylam kele szklanki, zwaze to moge sie wyspowiadac ile czego bylo.
Wode dodawalam w miare jak wyparowywala, tylko tyle zeby sie nie przypalalo.

Dlugo trzeba smazyc? Bo wydaje mi sie, ze wieki juz smaze
icon_lol.gif

Ale ladnie sie smazy, pyrka i skwierczy i wtedy przewracam ja na druga strone, zeby tylko lekko sie zrumienila i nabiera pieknego ciemnobursztynowego koloru.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ker, ja dawałam po ok 2 szkl, tak jak w przepisie . Nie od razu wlewałam całość, tylko na początku trochę na spód garnka i dopiero potem w to wkładałam kawałki dyni. Kawałki raczej nieduże zresztą to chyba wg uznania, moje miały tak ok. 4 cm bok kostki ale to naprawdę przybliżona miara. W trakcie smażenia jesli zachodziło niebezpieczeństwo przypalania (a zachodziło) dolewałam po trochu wody. Potem jak już dynia puściła sok, nie trzeba było wody bo one soczyste są. W miarę smażenia woda odparowała bo smaży się odkryte no i produkt robił się gęsciejszy coraz.
No i pytanie czy dynia się rozpadała. Zależy jaka była dynia. Taka zwykła wielka pomarańczowa rozciapkała się praktycznie na mus , ale miałam i taką, która usmażyła się nawet szybko , ale zostały kawałki i potem były pyszne te kawałki, jak owoce w dżemie.
Nie napisałam też, , bo tylko podałam przepis z książki, że sok z cytryny dodaje się na samym końcu. Nie zaszkodzi też posmażyć w dyni skórkę z tej cytryny, ale ja ją potem wyjmowałam.
A że śmierdzi na początku, to prawda!
icon_mrgreen.gif

ps Nigdy nie smażyłam tylko jednego kilograma dyni bo to za dużo zachodu a za mało korzyści , najczęściej cały garnek a potem w słoiki. Dzieciom jak były małe bardzo toto smakowało z budyniem albo jako dodatek do innych deserów. One były uczulone na większość tego co dobre to musiałam kombinować.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
CO to znaczy na poczatku?
Ona juz sie smazyla 3 godziny, teraz bedzie druga czesc, bo wychodzilam.

A smaze ile mam. Znaczy mialam
fiesgrins.gif
Jedna mialam i juz. Ale kupie wiecej, bo pyszne jest.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
kermidt @ 13 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1036612CO to znaczy na poczatku?
Ona juz sie smazyla 3 godziny, teraz bedzie druga czesc, bo wychodzilam.

A smaze ile mam. Znaczy mialam
fiesgrins.gif
Jedna mialam i juz. Ale kupie wiecej, bo pyszne jest.
rofl.gif
na początku to znaczy od razu wraz z dynią. No i te 3 godziny to wcale a wcale za dużo nie jest!zależy jaka to jest dynia. Ja czasem smażyłam nawet po 2 - 3 dni po 2-3 godziny, na malutkim ogniu oczywiście i ona jakby nabierała z czasem i koloru i smaku. Smród też z pod koniec zamienia się w zapach
icon_mrgreen.gif

Mówisz, że teraz pyszne jest? To poczekaj, aż ona postoi w słoikach jakiś czas, wtedy zobaczysz jakie to jest dobre. Toto potrzebuje czasu żeby nabrać pełni smaku, a powiem też, że przechowuje się bardzo dobrze i nic dziwnego przy tej ilości cukru! Ja kiedyś znalazłam zapomniany słoiczek sprzed kilku lat i to była pycha! Do pączków wtedy potrzebowałam i nic dobrego nie było aż to znalazłam w głębi piwnicznej półki, zamotane w pajęczyny jak w welon.

ps Skonsultowałam z siostrą bo Ona też robi tę konfiturę i Ona robi syrop z wody i cukru , w tym syropie smaży sparzone kawałki dyni. Ten sam przepis, z tej samej książki (ma go ode mnie) ale inne wykonanie - doszła do tego po kilku latach loterii : będzie gęste czy rzadkie? Ponoć tak zrobione są prawie od razu gęste tylko bardzo lubią się przypalać. I podobno jadłam tę dynię ale naprawdę nie wiem kiedy! I ten syrop chyba cholernie gęsty musiał być...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Szkoda że Buba nie lubi...
Moje jadły ją ze wszystkim zresztą ja też ja lubie i to bardzo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy