Konfitura z porzeczek

Z

zyglis

Guest
Nie wiem kto jest jego autorem, ale uważam że to bardzo dobry przepis.

1 kg porzeczek czerwonych ( z takich robiłem), 1 szklanka wody, 1 kg cukru, 1 opakowanie Żelfixu 2:1

cukier zalać wodą i zagotować. Do wrzącego syropu przełożyć umyte, obrane i obsuszone porzeczki, zagotować na silnym ogniu, następnie na słabym gotować 15 - 20 minut. 3 minuty przed końcem gotowania, dodać Żelfix i wymieszać, Gorąca konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut pozostawić dnem do góry.

Pierwszą partię zrobiłem w/g tych proporcji. Drugą nieco zmodyfikowałem: na 1 kg owoców dałem 0,9 kg cukru i pół szklanki wody. Reszta jak wyżej.

W mojej opinii ta zmiana jest korzystna.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
To daj pektynę. Robiłam wiśnie z pektyną, cały sok jest galaretką, pycha. Dawałam 1 łyżeczkę pektyny na 1 litr produktu.
Rozmieszaj z cukrem, bo się zbryli!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Na stoiskach ze zdrową żywnością też.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Zawsze się zimą do czegoś przyda.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Polewa do budyniu albo lodów, na gofry
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Ja kupuję pektynę na allegro. Ostatnio musiałam się dobijac do Pektowinu, żeby wystawili, bo po co wystawiać pektynę na aukcji w sezonie
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: