Z
zyglis
Guest
Nie wiem kto jest jego autorem, ale uważam że to bardzo dobry przepis.
1 kg porzeczek czerwonych ( z takich robiłem), 1 szklanka wody, 1 kg cukru, 1 opakowanie Żelfixu 2:1
cukier zalać wodą i zagotować. Do wrzącego syropu przełożyć umyte, obrane i obsuszone porzeczki, zagotować na silnym ogniu, następnie na słabym gotować 15 - 20 minut. 3 minuty przed końcem gotowania, dodać Żelfix i wymieszać, Gorąca konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut pozostawić dnem do góry.
Pierwszą partię zrobiłem w/g tych proporcji. Drugą nieco zmodyfikowałem: na 1 kg owoców dałem 0,9 kg cukru i pół szklanki wody. Reszta jak wyżej.
W mojej opinii ta zmiana jest korzystna.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
1 kg porzeczek czerwonych ( z takich robiłem), 1 szklanka wody, 1 kg cukru, 1 opakowanie Żelfixu 2:1
cukier zalać wodą i zagotować. Do wrzącego syropu przełożyć umyte, obrane i obsuszone porzeczki, zagotować na silnym ogniu, następnie na słabym gotować 15 - 20 minut. 3 minuty przed końcem gotowania, dodać Żelfix i wymieszać, Gorąca konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut pozostawić dnem do góry.
Pierwszą partię zrobiłem w/g tych proporcji. Drugą nieco zmodyfikowałem: na 1 kg owoców dałem 0,9 kg cukru i pół szklanki wody. Reszta jak wyżej.
W mojej opinii ta zmiana jest korzystna.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
Ostatnia edycja: