- Sty 9, 2008
- 5,224
- 1
- 0
Zagniatamy ciasto z:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtek
- 2 łyżek zimnej i kwaśnej śmietany.
Po zagnieceniu można, ale niekoniecznie trzeba, schłodzić ciasto, powiedzmy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie kroimy 2-3 średnie jabłka w większą kostkę, obsypujemy cynamonem.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować (podsypywać mąką, jeśli się klei). Ciąć na nieduże, równe kwadraty, układać na nich jabłka, sklejać ze sobą przeciwległe brzegi. Dodatkowo po ułożeniu gotowych ciastek na blasze do pieczenia, każdy posmarowałam białkiem, żeby się nie rozkleiły. Ciastka piec w temp. 180* C do zrumienienia (ok 15-20 minut).
Po ostudzeniu ciastka należy obficie obsypać cukrem pudrem.
Smacznego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtek
- 2 łyżek zimnej i kwaśnej śmietany.
Po zagnieceniu można, ale niekoniecznie trzeba, schłodzić ciasto, powiedzmy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie kroimy 2-3 średnie jabłka w większą kostkę, obsypujemy cynamonem.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować (podsypywać mąką, jeśli się klei). Ciąć na nieduże, równe kwadraty, układać na nich jabłka, sklejać ze sobą przeciwległe brzegi. Dodatkowo po ułożeniu gotowych ciastek na blasze do pieczenia, każdy posmarowałam białkiem, żeby się nie rozkleiły. Ciastka piec w temp. 180* C do zrumienienia (ok 15-20 minut).
Po ostudzeniu ciastka należy obficie obsypać cukrem pudrem.


Smacznego
