Koperty z jabłkami

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Zagniatamy ciasto z:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtek
- 2 łyżek zimnej i kwaśnej śmietany.

Po zagnieceniu można, ale niekoniecznie trzeba, schłodzić ciasto, powiedzmy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie kroimy 2-3 średnie jabłka w większą kostkę, obsypujemy cynamonem.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować (podsypywać mąką, jeśli się klei). Ciąć na nieduże, równe kwadraty, układać na nich jabłka, sklejać ze sobą przeciwległe brzegi. Dodatkowo po ułożeniu gotowych ciastek na blasze do pieczenia, każdy posmarowałam białkiem, żeby się nie rozkleiły. Ciastka piec w temp. 180* C do zrumienienia (ok 15-20 minut).
Po ostudzeniu ciastka należy obficie obsypać cukrem pudrem.

koperty_przed.jpg

kopert_po.jpg

Smacznego
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • koperty_przed.jpg
    koperty_przed.jpg
    181.9 KB · Wyświetleń: 2
  • kopert_po.jpg
    kopert_po.jpg
    201.4 KB · Wyświetleń: 2

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Smakują smakują
lecker.gif
polecam serdecznie

Robiłam z jabłkami, dokładnie wg przepisu oraz z dżemem figowym ... super
icon_exclaim.gif
Wiekszość została zjedzona jeszcze na ciepło
icon_mrgreen.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja zrobiłam w sobotę wieczorem na niedzielny podwieczorek. Był pierwsza klasa!!!
Kilka zostało i w poniedziałek po powrocie z pracy mieliśmy po dwa ciastka. Po dłuższym leżakowaniu zwilgotniały od jabłek ale były równie pyszne.
Dodam, że moje były trochę większe niż na jeden kęs i posypane grubym cukrem. Wszyskim baaardzo smakowały, a tak wyglądały:

 

Załączniki

  • IM000588.JPG
    IM000588.JPG
    44.1 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Zrób, bo warto
icon_smile.gif

Jak masz i cukier puder i gruby to polecam Ci obie wersje
icon_smile.gif


Dodam, że kwaskowe wnętrze znakomicie komponuje się ze słodką górą
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
Pudru nie mam, bo wszystko wywaliłam w ramach walki z molami spożywczymi... Ale sobie zmielę z młynku do kawy
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
ale, co? jak? cukier? wsypujesz trochę do młynka i naciskasz aż zmieli się jak miałko chcesz. Ja naciskam i puszczam i tak kilka razy, żeby nie zatrzeć młynka. I już
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
a ja sypię trochę na stolnicę i przejeżdżam parę razy wałkiem
icon_smile.gif

Nie pamietam, kto w TV pokazał ten sposób.

To, że zajeżdżają malizną, to mój też powiedział
icon_smile.gif
a ja zrobiłam z podwójnej porcji...
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Moniak @ 10 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1013874ale, co? jak? cukier? wsypujesz trochę do młynka i naciskasz aż zmieli się jak miałko chcesz. Ja naciskam i puszczam i tak kilka razy, żeby nie zatrzeć młynka. I już
icon_smile.gif
nie ta metoda z mlynkiem, tylko h-elen napisala o walku i jak nim cukier puder zrobic?

edit. pisalysmy w tym samym czasie h-elen, dzieki za odp musze wyprobowac bo mnie jakos to nie przekonuje, ze bedzie puder
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Cieszę się, że smakują Wam ciastka
icon_smile.gif
To chyba mój pierwszy przepis, który doczekał się tylu wpisów
icon_mrgreen.gif
jest mi bardzo miło i naprawdę się cieszę
icon_smile.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Zamiast jabłek można dać śliwki z kompotu lub surowe? Nie będą zbyt miękkie dla tego ciasta? Pytam, bo mam całe jedno jabłko a furę śliwek i nie chce mi się do sklepu lecieć
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy