Źródło - Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska.
Okazja - Tydzień kuchni brytyjskiej 2011
Składniki:
- 375 g mielonej wołowiny (ja dałam 500 g mielonego wieprzowo-wołowego)
- 1 średnia cebula, grubo pokrojona
- 1 marchew (70 g), grubo starta
- 1 czerwona papryka (150 g), drobno pokrojona
- 1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 15 g masła
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sos pieczarkowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego (pominęłam, bo nie miałam)
- 1 szklanka bulionu wołowego (250 ml)
- 3 zielone cebule, drobno pokrojone
- 60 g młodych pieczarek, pokrojonych na cienkie talarki
W misce wymieszać mięso, cebulę, marchew, pieprz, tymianek, czosnek i jajko. Doprawić solą i pieprzem.
Uformować kotlety, obtoczyć w mące. (chociaż powiem szczerze, że następnym razem to obtoczę je jednak raczej w bułce tartej, a nie w mące
)
Na patelni rozgrzać masło i olej. Usmażyć kotlety.
Sos:
Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu ze smażonego mięsa i wlać do małego rondla. Mieszać z mąką, na średnim płomieniu bez przerwy około 1 min.
Wlać wino i bulion, mieszać bez przerwy, aż sos zgęstnieje.
Dodać do sosu cebulę i pieczarki, gotować na małym ogniu ok. 2 min.

Okazja - Tydzień kuchni brytyjskiej 2011
Składniki:
- 375 g mielonej wołowiny (ja dałam 500 g mielonego wieprzowo-wołowego)
- 1 średnia cebula, grubo pokrojona
- 1 marchew (70 g), grubo starta
- 1 czerwona papryka (150 g), drobno pokrojona
- 1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 15 g masła
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sos pieczarkowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego (pominęłam, bo nie miałam)
- 1 szklanka bulionu wołowego (250 ml)
- 3 zielone cebule, drobno pokrojone
- 60 g młodych pieczarek, pokrojonych na cienkie talarki
W misce wymieszać mięso, cebulę, marchew, pieprz, tymianek, czosnek i jajko. Doprawić solą i pieprzem.
Uformować kotlety, obtoczyć w mące. (chociaż powiem szczerze, że następnym razem to obtoczę je jednak raczej w bułce tartej, a nie w mące

Na patelni rozgrzać masło i olej. Usmażyć kotlety.
Sos:
Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu ze smażonego mięsa i wlać do małego rondla. Mieszać z mąką, na średnim płomieniu bez przerwy około 1 min.
Wlać wino i bulion, mieszać bez przerwy, aż sos zgęstnieje.
Dodać do sosu cebulę i pieczarki, gotować na małym ogniu ok. 2 min.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: