Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Źródło - Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska.
Okazja - Tydzień kuchni brytyjskiej 2011

Składniki:
- 375 g mielonej wołowiny
(ja dałam 500 g mielonego wieprzowo-wołowego)
- 1 średnia cebula, grubo pokrojona
- 1 marchew (70 g), grubo starta
- 1 czerwona papryka (150 g), drobno pokrojona
- 1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 15 g masła
- 2 łyżeczki oleju

- sól i pieprz do smaku


Sos pieczarkowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
(pominęłam, bo nie miałam)
- 1 szklanka bulionu wołowego (250 ml)
- 3 zielone cebule, drobno pokrojone
- 60 g młodych pieczarek, pokrojonych na cienkie talarki


W misce wymieszać mięso, cebulę, marchew, pieprz, tymianek, czosnek i jajko. Doprawić solą i pieprzem.
Uformować kotlety, obtoczyć w mące. (chociaż powiem szczerze, że następnym razem to obtoczę je jednak raczej w bułce tartej, a nie w mące
gruebel_2.gif
)

Na patelni rozgrzać masło i olej. Usmażyć kotlety.

Sos:
Odmierzyć 2 łyżki tłuszczu ze smażonego mięsa i wlać do małego rondla. Mieszać z mąką, na średnim płomieniu bez przerwy około 1 min.
Wlać wino i bulion, mieszać bez przerwy, aż sos zgęstnieje.
Dodać do sosu cebulę i pieczarki, gotować na małym ogniu ok. 2 min.

kotlety_mielone_z_sosem_pieczarkowym.jpg
 

Załączniki

  • kotlety_mielone_z_sosem_pieczarkowym.jpg
    kotlety_mielone_z_sosem_pieczarkowym.jpg
    188.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Nie wiem, czy mi dzis "wypali", ale mam w planie na dzisiejszy obiad
icon_biggrin.gif

- wszystko, oprocz czerwonego wina mam
icon_biggrin.gif

Zrobie bez, jakaby co.

Inula, dzieki za wpisanie
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam bez
icon_wink.gif

Wyszly pyszne i bardzo soczyste
anbetung.gif

Papryke, cebule i marchew starlam na tarce, a ilosc czosnku zwiekszylam - jak zawsze
icon_wink.gif

Reszta bez zmian
icon_mrgreen.gif


Sos zrobilam troche niepokolei
icon_wink.gif

Najpierw podsmazylam cebule zwykla (
dump.gif
- bo jakos widzialam ja w przepisie na sos
icon_eek.gif
gruebel_2.gif
)
potem dodalam pieczarki (250 g) i po chwili doczytalam
icon_mrgreen.gif
, ze trzeba zielona cebule, wiec dorzucilam.
Obsypalam maka, przemieszalam, podsmazylam chwilke i wlalam rosol.
Sos sie zagotowal, zgestnial itd.
Podalam z makaronem, -z czystego lenistwa
icon_mrgreen.gif
- nie chcialo mi sie isc po ziemniaki
icon_redface.gif

icon_mrgreen.gif

Obiad wyszedl na prawde pycha i przepis wchodzi na stale
icon_biggrin.gif

Inula, bardzo dziekuje
cvety.gif
anbetung.gif


PICT0002.JPG
 

Załączniki

  • PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    58.2 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
I ja je zrobiłam, tylko zamiast sosu pieczarkowego był sos pomidorowo - paprykowy.
Do kotletów i sosu dałam pieczoną mrożoną parykę.
Od siebie dołożyłam jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki i wiecej czosnku.
Zamiast mąki do obtaczania kotletów użyłam tartej bułki.
Jak Caritka podałam z makaronem.
Pycha.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Wyciągam - przepraszam że trochę wcześniej, ale znalazłam przypadkowo, oglądając listę użytkowników online. Inaczej przepis zginąłby mi znów bezpowrotnie. Będą jutro.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No i są, tak jak zapowiadałam. Zrobiłam z samej wołowiny, reszta jak w przepisie. Wyszły doskonałe, bardzo pulchne i smaczne. Obtaczałam w bułce tartej. Natomiast miałam kłopoty z sosem. Przypominam jego skład:

Sos pieczarkowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego (pominęłam, bo nie miałam)
- 1 szklanka bulionu wołowego (250 ml)
- 3 zielone cebule, drobno pokrojone
- 60 g młodych pieczarek, pokrojonych na cienkie talarki

Na 2 łyżki mąki i szklankę bulionu, tylko 6 dkg (60g) pieczarek wydaje mi się zbyt mało.. A może to tylko ja mam takie odczucia, bo jakoś nikt nie zwrócił na to uwagi. W każdym bądż razie wzięłam 15 dkg pieczarek i wcale nie było ich za dużo. Może coś przesadziłam. Jeśli tak, to inula, albo ktoś inny, odezwijcie się, bo danie zamierzam powtarzać i chcę je robić poprawnie. Pozdrowienia.





,




 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Hmmm, te kotlety zainspirowały mnie i zrobiłam z mięsa indyczego, a paprykę dałam peperoni
icon_smile.gif
Zrobione, czekają na degustację.
Sos zrobiłam nieco inaczej: najpierw na maśle klarowanym na dużym ogniu przesmażyłam pieczarki (miałam pokrojone z Lidla - 300 g), jak się zezłociły dodałam cebulę (nie miałam zielonej), znowu chwilę smażyłam, oprószyłam mąką i po zamieszaniu zalałam bulionem (czasem zalewam mlekiem), doprawiłam solą i pieprzem, dorzuciłam też garść szpinaku, bo miałam. Podam z kaszą gryczaną.
Po obiedzie - powiem, jak smakowało.
Edit: bardzo smaczne
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy