kotlety mielone

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
można dodać utartego surowego ziemniaka albo rozdrobnione pieczarki, można też całą niedużą pieczarką nadziać kotlet, kotlety za każdym razem są pyszne

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Cinka @ 18 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1506458To bardzo możliwe że chodzi o czas wyrabiania masy - też z tym nie przesadzam.
Przychodzi mi jeszcze na myśl rodzaj mięsa i zawartość tłuszczu w mięsie.
Kotlety z łopatki będą najbardziej delikatne, z szynki już niestety nie bardzo. Zdarzyło mi się robić kiedyś sos z mielonego z szynki - bardziej twardego mielonego w sosie w życiu nie miałam, sos był jakby ze śrutem nie mięsem tak twarde było.
No i udział wody. Mięso samo w sobie ma różną zawartość - czasami trzeba tej wody dodać do masy troszkę więcej niż np tyle co w namoczonej bułce.
sionia @ 18 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1506516Moze ten przepis was zainteresuje http://www.wielkiezarcie.com/recipe88632.html

Mój znajomy, jak dla mnie twórca najlepszych kotletów, mówi, ze do miesa trzeba dodac wody (mniej wiecej pół szklanki na 1 kg miesa). Romek zaleca robic kotlety z mieszanego miesa. I dodaje też śmietanę.
Ja wybieram mięso w sklepie, najczęściej właśnie niezbyt tłustą łopatkę (czasem tylko wieprzową, a czasem z dodatkiem łopatki wołowej - nigdy nie dodaje mięsa z chudej szynki), proszę o zmielenie, a w domu dodaję posiekaną drobniutko w blenderze i przesmażoną cebulkę, namoczoną tartą bułkę (albo suchą + trochę wody),jajko, sól, pieprz. Panieruję tylko w bułce tartej. Jest to najprostsza wersja, którą można urozmaicić ziołami, czosnkiem itp. Wyrabiam niezbyt krótko, nie umiem podać czasu, bo nigdy nie patrzyłam na zegarek. Po uformowaniu dość płaskich kotletów smażę je na maśle z olejem, kto chce może na smalcu, na dość wolnym ogniu, żeby zbyt szybko nie zrumieniły się z wierzchu, a w środku nie pozostały surowe. Nie można też trzymać ich zbyt długo na ogniu, bo środek zrobi się wiórowaty. Wystarczy tak gdzieś po 5 minut z każdej strony. Dodatek wody (tylko bez przesady) do masy mięsnej bardzo dobrze robi kotletom, są bardziej miękkie i pulchne. Nigdy nie dodawałam śmietany ani innych ingrediencji nabiałowych.
Oczywiście jest wiele odmian kotletów mielonych, z najróżniejszymi dodatkami, jak majeranek, papryka mielona, starty żólty ser itp., ale są to już przepisy poszczególnych pomysłodawców. Niektóre są bardzo dobre, więc jeśli tylko smaki tych dodatków odpowiadają naszym gustom. warto je wypróbować. Smacznego.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no i ten wątek spowodował, że odpuściłam sobie dietę na weekend...wyciągnęłam z zamrażarki dwa kotlety-wczoraj na kolację zjadłam jednego z ogórkami konserwowymi, a dziś drugi będzie z ziemniakami ( których nie powinnam jeść
icon_wink.gif
) i sałatą ze śmietaną
lecker.gif

kotlety usmażyłam na gęsim smalcu
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy