kotlety mielone

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
dziunia @ 19 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934493Bardzo dobre wychodzą, są takie akurat bo ani za twarde ani za miękkie (nienawidzę miękkich i takich rozchodzących się pod widelcem mielonych). Czasem nie dodaję musztardy ale i tak nie czuć jej bardzo mocno.
oj, kiedyś u Ciotki jadłam takie, co sieę prawie same rozlatywały, bardziej były jak gotowane niż smażone.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja nie dodaje do srodka bułki , zamiast cebuli czosnek(moja córka tez cebuli nie jada) a panieruje też nie w bułce tylko w parmezanie lub w niczym ;)

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
a panierowałyście w panierce z orzechów? pycha
icon_smile.gif

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
duende @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933417Beata, mój syn jest niemożliwy z tym wydłubwaniem z potraw różnych dodatków i denerwuje mnie tym potwornie
icon_sad.gif

Podpowiedziałaś mi rewelacyjne rozwiązanie! Ja nigdy nie mieliłam cebuli lecz drobniutko posiekaną i podsmażoną dodawałam do zmielonego mięsa.
Potwierdzam, ale z drugiej strony - jako niejadek w dzieciństwie nienawidziłam cebuli w mielonych, potrafiłam wydłubać każdą najmniejszą i siedzieć nad mielonym godzinę.
icon_mrgreen.gif
Mama wzięła się na sposób i zaczęła mielić, ale ja i tak czasem coś znalazłam.
icon_wink.gif

A co do mielonych - ja bardzo, bardzo lubię te Joanny - z serem feta/twarogiem i różnymi warzywami.
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja jednak lubię najbardziej te najprostsze, bez dodatków.
Dzisiaj ktoś u mnie w bloku smażył, pachniało na klatce schodowej
icon_biggrin.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Moim zdaniem od czasu wyrabiania. U mnei w domu kotletow sie dlugo nie miedlilo, tylko rach-ciach i gotowe, bo moja mama twierdzila, ze wlasnie takie dlugie wyrabianie masy sprzyja zbitym kotletom.
Tego tez sie trzymam i kotlety sa OK, ale moze to tylko takei moje przywidzenie i powod jest inny;-)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To bardzo możliwe że chodzi o czas wyrabiania masy - też z tym nie przesadzam.
Przychodzi mi jeszcze na myśl rodzaj mięsa i zawartość tłuszczu w mięsie.
Kotlety z łopatki będą najbardziej delikatne, z szynki już niestety nie bardzo. Zdarzyło mi się robić kiedyś sos z mielonego z szynki - bardziej twardego mielonego w sosie w życiu nie miałam, sos był jakby ze śrutem nie mięsem tak twarde było.
No i udział wody. Mięso samo w sobie ma różną zawartość - czasami trzeba tej wody dodać do masy troszkę więcej niż np tyle co w namoczonej bułce.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Kotlety mielone wychodzą mi czasem inne niż zwykle. Nigdy nie pomyślałam, że może mieć na to wpływ czas wyrabiania. Następnym razem to sprawdzę: podzielę masę na dwie czesci i jedną z nich będę wyrabiała krótko, druga długo.

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
No i oczywiscie, wqazne jest zeby mieso nie bylo za chude
icon_biggrin.gif
Jesli mielilam jakis chudy kawalek, zawsze dokladalam kawalek surowego boczku do mielenia.

Wydaje mi sie, ze to dokladanie smietany ten moze dzialac na takiej zasadzie - zwiekszanie ilosci tluszczu w masie, ale sprobuje nastepnym razem dorzucic troche i porownac wyniki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,083
6,583
113
Boshka @ 19 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1506584No i oczywiscie, wqazne jest zeby mieso nie bylo za chude
Zazwyczaj robię kotlety z chudego mięsa, ale zamiast bułki daję twaróg (ok. 1/2 kostki na 1/2 kg mięsa) i dodatkowo inne składniki (np. drobno posiekane pieczarki, natka pietruszki, drobno utarta surowa marchewka). Wody daję niewiele, ze dwie, trzy łyżki na pół kilograma mięsa. Zawsze wychodzą pulchne i soczyste, nawet te z chudej szynki wieprzowej czy drobiu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Może coś jest na rzeczy z tym czasem wyrabiania, bo zdarza mi się to robić chyba trochę za długo, a mięso nie jest chude , zazwyczaj robię z karkówki. Dziękuję za wszystkie sugestie. Następnym razem spróbuję dodać trochę śmietany albo tak jak Joanna przynajmniej utartej marchewki.Pozdrawiam.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Moje kotlety też często wychodziły takie sobie.Dziś zrobiłam z karkówki,do masy dodałam 2 łyżki śmietany i jedną utartą marchewkę.I powiem Wam,że wyszły wspaniałe-pulchniutkie,delikatne,pyszne.Nie wiem czy to zasługa mięsa,śmietany czy marchewki.A maże wszystkiego po trochu
gruebel_2.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja czasami też z połówkę jabłka wcieram do mięsa, bardzo pozytywnie wpływa na smak i strukturę kotletów.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Możesz spróbować, ale z wyczuciem, w zależności jaką konsystencję ma twoje puree, żeby nie rozrzedzić za mocno masy mięsnej. Myślę że z dynią będą równie wilgotne jak z innymi dodatkami
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy