- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
na nieszczęście nie mam dokładnych proporcji, bo robiłam je tak jak zwykle wszystko " na oko"
ale może jakoś damy radę
Miałam resztę kaszy gryczanej ugotowanej, z poprzedniego dnia, myślę, że ta ilość która mi została, to mogło by być tak ok 1/2 szklanki kaszy surowej.
Wyszło mi 6 kotletów.
No to tak:
1/2 szklanki kaszy gryczanej ( ugotować na sypko)
1/2 kostki twarogu
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
1/2 dużej cebuli ( albo jedną małą)
sól, pieprz.
Do ugotowanej kaszy ( ja używam takiej z poprzedniego dnia, jak mi z obiadu zostaje) wkruszyć ser, wbić jajko, dodać podsmażoną na złoto cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz. Dobrze wyrobić. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z sosem grzybowym (albo jak kto lubi z innym)
Mój sos grzybowy:
sporą garść suszonych grzybów-ugotować do miękkości
cebula-podsmażyć na złoto na oleju
śmietana( 1-2 łyżki)
kostka bulionowa grzybowa ( można pominąć)
sól, pieprz,
Ugotowane grzyby (wywaru nie wylewać!) pokroić, włożyć z powrotem do wywaru, dodać podsmażoną cebulę, ew. kostkę bulionową, jeszcze chwilę razem pogotować, zagęścić mąką rozprowadzoną z wodą, na koniec dodać śmietanę.
ale może jakoś damy radę

Miałam resztę kaszy gryczanej ugotowanej, z poprzedniego dnia, myślę, że ta ilość która mi została, to mogło by być tak ok 1/2 szklanki kaszy surowej.
Wyszło mi 6 kotletów.
No to tak:
1/2 szklanki kaszy gryczanej ( ugotować na sypko)
1/2 kostki twarogu
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
1/2 dużej cebuli ( albo jedną małą)
sól, pieprz.
Do ugotowanej kaszy ( ja używam takiej z poprzedniego dnia, jak mi z obiadu zostaje) wkruszyć ser, wbić jajko, dodać podsmażoną na złoto cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz. Dobrze wyrobić. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z sosem grzybowym (albo jak kto lubi z innym)
Mój sos grzybowy:
sporą garść suszonych grzybów-ugotować do miękkości
cebula-podsmażyć na złoto na oleju
śmietana( 1-2 łyżki)
kostka bulionowa grzybowa ( można pominąć)
sól, pieprz,
Ugotowane grzyby (wywaru nie wylewać!) pokroić, włożyć z powrotem do wywaru, dodać podsmażoną cebulę, ew. kostkę bulionową, jeszcze chwilę razem pogotować, zagęścić mąką rozprowadzoną z wodą, na koniec dodać śmietanę.