- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
jeden z ostatnio przywiezionych przepisow z Wloch, spisany z zeszytu z przepisami ciotki mojego meza...
ciasto:
250 g maki
75 g cukru
125 g margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 jajko
masa:
125 g mielonych migdalow
150 g cukru
skorka z 1 cytryny
sok z pol cytryny
lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
ciasto: wszystkie skladniki wrzucamy do miski i wyrabiamy, az nam sie dobrze polacza.
masa: wszystko bardzo dobrze mieszamy
jest to ciasto na mala blache- optymalna 25x30 cm...
2/3 ciasta wykladamy na blache, na to masa a na mase pozostale ciasto. Pieczemy 25 minut w temp. 175 °.
Na jeszcze cieple ciasto smarujemy lukier.
Uwaga: ciasto po wyciagnieciu z pieca jest jeszcze rzadkie, gdy wystygnie mozna bedzie je smialo pokroic na kwadraciki, nadaje sie do dlugiego przechowywania, nie wyrasta zbyt wysokie.
Jest szybkie, latwe i smaczne
ciasto:
250 g maki
75 g cukru
125 g margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 jajko
masa:
125 g mielonych migdalow
150 g cukru
skorka z 1 cytryny
sok z pol cytryny
lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
ciasto: wszystkie skladniki wrzucamy do miski i wyrabiamy, az nam sie dobrze polacza.
masa: wszystko bardzo dobrze mieszamy
jest to ciasto na mala blache- optymalna 25x30 cm...
2/3 ciasta wykladamy na blache, na to masa a na mase pozostale ciasto. Pieczemy 25 minut w temp. 175 °.
Na jeszcze cieple ciasto smarujemy lukier.
Uwaga: ciasto po wyciagnieciu z pieca jest jeszcze rzadkie, gdy wystygnie mozna bedzie je smialo pokroic na kwadraciki, nadaje sie do dlugiego przechowywania, nie wyrasta zbyt wysokie.
Jest szybkie, latwe i smaczne


Ostatnią edycję dokonał moderator: