Krajanka cytrynowa

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zbieralam sie do niej juz od jakiegos czasu - wyszlo, ze bez zbednych wysilkow skaldnikow wystarcza na kwadratowa forme 20x20.
No chociaz .... ciasta zostalo mi w ilosci powiedzmy mniejsza piesc kobieca
icon_mrgreen.gif
.
Masy migdalowej jak dla mnie jest za malo i na wieksza blache = ciasto jakos rozwalkowalabym na pewno, ale mase musialabym miec podwojona. no ale nie mialam podwojnej ilosci migdałow wiec pieke 20x20
To tak na przyszlosc uwaga dla mnie samej
icon_smile.gif

Smak na razie nieznany ...
I czekam z wielka nieierpliwoscia na efekt koncowy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Zrobiłam jak zwykle z podwójnej porcji w dużej blasze z wyposażenia piekarnika, tradycyjnie z mniejszą ilością cukru. Może dlatego świetnie mi się wałkowało na cienkie placki, bo cukier jednak rozrzedza ciasto i sprawia, że jest bardziej lepkie.
Ku pamięci wpisuję proporcje:
Ciasto:
500 g mąki
100 g cukru
250 g margaryny Kasi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 jajka
Masa:
200 g cukru
250 g mielonych migdałów
sok i skórka z 2 cytryn
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Zrobilam jako deser na obiad. Goscie bardzo sobie chwalili (i nie tylko goscie, niestety...
icon_wink.gif
)

Zmniejszylam cukier w ciescie (-25 g) i w masie migdalowej, ktora zrobilam ze 150 g startych migdalow i 100 g cukru/
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ale nie ma mielonych migdałów, za co jestem na Lidl głęboko obrażona.
icon_wink.gif

Dziś widziałam mielone orzechy laskowe, więc może jeszcze jest nadzieja?
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,945
2,879
113
Popełniłam dzisiaj z 1i1/2 porcji, cukier zmniejszyłam(wg.sugestii) a i tak jest b.słodkie, wałkowało się dobrze(na folii), smakowo nas nie powaliło.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Ja zmniejszam cukier, a zwiększam ilość soku. Upiekłam w piątek, jeszcze trochę mi zostało. To moje ukochane ciasto.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Siedzi w piecu, tradycyjnie z podwójnej porcji.
W tym roku trafily mi się bardzo soczyste, do tego bezpestkowe cytryny (bio z Lidla), więc zmieniłam proporcje masy migdałowej.
Dałam sok z 2 cytryn, skórkę z trzech, 350 g mielonych migdałów, 250 g cukru.
Chłopaki powinni być ukontentowani, bo zawsze płaczą, że za mało nadzienia w tej krajance.
icon_wink.gif


EDIT:

krajanka_cytrynowa1.jpg
krajanka_cytrynowa2.jpg
krajanka_cytrynowa.jpg
 

Załączniki

  • krajanka_cytrynowa.jpg
    krajanka_cytrynowa.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 4
  • krajanka_cytrynowa1.jpg
    krajanka_cytrynowa1.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 4
  • krajanka_cytrynowa2.jpg
    krajanka_cytrynowa2.jpg
    78.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Wyciągam, bo czas kompletować składniki.
icon_smile.gif


EDIT:
Okazało się, że wszystkie są w domu, więc krajanka już czeka na porcjowanie.
Tym razem ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej - białej i pełnoziarnistej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Joanna @ 11 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1552764Wyciągam, bo czas kompletować składniki.
icon_smile.gif


EDIT:
Okazało się, że wszystkie są w domu, więc krajanka już czeka na porcjowanie.
Tym razem ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej - białej i pełnoziarnistej.
No i po co tu zaglądałam?!
ugly_08.gif

mam wszystkie składniki z wyjątkiem cytryn,
piec gorący jeszcze po chlebach, które właśnie wyjełam, ale gdzie ja cytryn o tej porze dostanę
cry_1.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Rewelacja!
Pyszna ta krajanka niesamowicie, dałam dwa razy mniej cukru wszędzie a dwa razy więcej skórki i soku z cytryny.
Miałam dwie ogromne cytryny i ciasto jest bardzo kwaśne i słodziutkie, idealne,
najlepsze w dniu pieczenia i jeszcze ciepłe, wtedy aromaty i smaki są bardzo soczyste i wyraziste
lecker.gif

dzisiaj próbujemy i jest fajne ale już nie wykręca tak cudnie ryja, jest mniej słodkie i wyczuwa się migdały
na sto procet nie doczeka do świąt
lecker.gif

Dziwne, że wcześniej nie zauważyła tego, jakże genialnego, przepisu
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
No nie ogarniam, gdzieś mi przebłyskiwała ale nie wiedziałam, że jest taka przepyszna
rofl.gif

dlatego też może by zrobić wątek o tym czym się aktualnie zachwyca Cin lub topowych przepisach Cinowych
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
A był chyba taki wątek, tylko nie pamiętam, jak się zwał....
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy