Krajanka orzechowo-karmelowa
Spod:
2 szklanki maki
1 szklanka brazowego cukru
140g masla
1 szklanka grubo posiekanych orzechow
Na wierzch:
3/4 szklanki brazowego cukru
3 lyzki slodkiej smietanki
140g masla
1 szklanka posiekanej czekolady lub czekoladowych chipsow
Rozgrzac piekarnik do 180C.
Make, cukier i maslo posiekac az utworza sie grudki (dobrze sie to robi w malakserze). Wysypac ciasto na blache 33x23cm i lekko wcisnac w dno formy. Piec okolo 15 minut az ciasto lekko sie zrumieni.
Brazowy cukier, maslo i smietanke zagotowac w malym rondelku, mieszajc az cukier sie rozpusci. Gotowac 1 minute mieszjac od czasu do czasu. Zdjac z palnika.
Na podpieczone ciasto rozsypac posiekane orzechy, zalac karmelem i wstawic do piekarnika. Piec 15-20 minut, az sciemnieje i na powierzchni zaczna pokazywac sie babelki.
Wyjac z piekarnika i posypac czekolada - zostawic na kilka minut aby czekolada zmiekla, potem rozsmarowac na calej powierzchni.
Kroic na male kwadraciki - bardzo slodkie!

Spod:
2 szklanki maki
1 szklanka brazowego cukru
140g masla
1 szklanka grubo posiekanych orzechow
Na wierzch:
3/4 szklanki brazowego cukru
3 lyzki slodkiej smietanki
140g masla
1 szklanka posiekanej czekolady lub czekoladowych chipsow
Rozgrzac piekarnik do 180C.
Make, cukier i maslo posiekac az utworza sie grudki (dobrze sie to robi w malakserze). Wysypac ciasto na blache 33x23cm i lekko wcisnac w dno formy. Piec okolo 15 minut az ciasto lekko sie zrumieni.
Brazowy cukier, maslo i smietanke zagotowac w malym rondelku, mieszajc az cukier sie rozpusci. Gotowac 1 minute mieszjac od czasu do czasu. Zdjac z palnika.
Na podpieczone ciasto rozsypac posiekane orzechy, zalac karmelem i wstawic do piekarnika. Piec 15-20 minut, az sciemnieje i na powierzchni zaczna pokazywac sie babelki.
Wyjac z piekarnika i posypac czekolada - zostawic na kilka minut aby czekolada zmiekla, potem rozsmarowac na calej powierzchni.
Kroic na male kwadraciki - bardzo slodkie!


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: