Polecam krajanke zurawinowa - ostrzegam, ze slodka nie jest, raczej cierpko slodka
składniki
1 1/2 szklanki suszonych zurawin
2 szklanki wody
90g masla pokrojonego na mniejsze kawalki
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki
2 duze jajka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
1/4 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryny
sposób przygotowania
Zurawiny zalac woda i gotowac na srednim ogniu mieszajac od czasu do czasu az woda zostanie wchlonieta, okolo 20 minut. Mase mozna zmiksowac malakserem albo zostawic tak jak jest - wystudzic.
Rozgrzac piekarnik do 165ºC, forme 20 x 20cm posmarowac maslem.
W misce wymieszac cukier puder z maka, dodac kawalki masla i wymieszac mikserem do momentu az masa zacznie tworzyc male grudki - przelozyc do formy i wcisnac w dno. Podpiec na zloto, okolo 15-20 minut - wystudzic, wylozyc mase zurawinowa na spod.
Obnizyc temerature piekarnika do 150ºC.
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac sok cytrynowy i ubic razem. Dodac make i wymieszac - wylac na zurawiny. Piec az wierzch bedzie ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Wystudzic na drucianej siateczce, schlodzic w lodowce - pokroic na male kwadraty.


składniki
1 1/2 szklanki suszonych zurawin
2 szklanki wody
90g masla pokrojonego na mniejsze kawalki
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki
2 duze jajka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
1/4 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryny
sposób przygotowania
Zurawiny zalac woda i gotowac na srednim ogniu mieszajac od czasu do czasu az woda zostanie wchlonieta, okolo 20 minut. Mase mozna zmiksowac malakserem albo zostawic tak jak jest - wystudzic.
Rozgrzac piekarnik do 165ºC, forme 20 x 20cm posmarowac maslem.
W misce wymieszac cukier puder z maka, dodac kawalki masla i wymieszac mikserem do momentu az masa zacznie tworzyc male grudki - przelozyc do formy i wcisnac w dno. Podpiec na zloto, okolo 15-20 minut - wystudzic, wylozyc mase zurawinowa na spod.
Obnizyc temerature piekarnika do 150ºC.
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac sok cytrynowy i ubic razem. Dodac make i wymieszac - wylac na zurawiny. Piec az wierzch bedzie ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Wystudzic na drucianej siateczce, schlodzic w lodowce - pokroic na male kwadraty.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: