Krajanka żurawinowa

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Polecam krajanke zurawinowa - ostrzegam, ze slodka nie jest, raczej cierpko slodka
icon_smile.gif


składniki
1 1/2 szklanki suszonych zurawin
2 szklanki wody

90g masla pokrojonego na mniejsze kawalki
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki

2 duze jajka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
1/4 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryny

sposób przygotowania
Zurawiny zalac woda i gotowac na srednim ogniu mieszajac od czasu do czasu az woda zostanie wchlonieta, okolo 20 minut. Mase mozna zmiksowac malakserem albo zostawic tak jak jest - wystudzic.

Rozgrzac piekarnik do 165ºC, forme 20 x 20cm posmarowac maslem.

W misce wymieszac cukier puder z maka, dodac kawalki masla i wymieszac mikserem do momentu az masa zacznie tworzyc male grudki - przelozyc do formy i wcisnac w dno. Podpiec na zloto, okolo 15-20 minut - wystudzic, wylozyc mase zurawinowa na spod.

Obnizyc temerature piekarnika do 150ºC.

Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac sok cytrynowy i ubic razem. Dodac make i wymieszac - wylac na zurawiny. Piec az wierzch bedzie ladnie zrumieniony, okolo 40 minut. Wystudzic na drucianej siateczce, schlodzic w lodowce - pokroic na male kwadraty.

krajanka__urawinowa_bajaderki.jpg
 

Załączniki

  • krajanka__urawinowa_bajaderki.jpg
    krajanka__urawinowa_bajaderki.jpg
    28.5 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zapalilam sie na ta krajanke i sie zastanawiam,czy mozna ja przetrzymac do swiat w puszce jak ta marcepanowa?
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zurawina czeka rozgotowana w garnku,ale mi chec przeszla.Musze sie sprezyc jutro.
 

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Też zrobiłam było cierpkie ale i baaardzo słodkie, a wierzchnia warstwa choc baaardzo cienka to jakby z zakalcem
icon_sad.gif
mi nie smakowało ale rodzina mówiła że dobre.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Evva2 @ 29 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796674Też zrobiłam było cierpkie ale i baaardzo słodkie, a wierzchnia warstwa choc baaardzo cienka to jakby z zakalcem
icon_sad.gif
mi nie smakowało ale rodzina mówiła że dobre.
Myślałam, że to ja coś sknociłam ..
U mnie nikomu nie smakowało
icon_sad.gif

bardzo zakalcowate. Na dodatek nijak nie dawało się kroić..

czy w Stanach zurawiny są słodzone?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy