Krem do tortów- lekki, ale zwarty

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Aniaaas torcik na pewno bedzie pyszny
lecker.gif

jesli brzoskwinie miałas puszkowe to możesz jako pączu użyć własnie tego soku z brzoskwiń.
ja nie robię herbaty ale sok z cytryny+cukier puder+ zapach do ciasta+ woda oczywiście
icon_mrgreen.gif

zresztą można dać jakikolwiek sok + troche soku z cytryny,żeby przełamac słodkość biszkoptu i masy.

Naomiad w tej masie kokos z jagodami będzie smakował jak rafaello z jagodami
icon_wink.gif

od Ciebie zalezy czy uznasz taki smak za odpowiedni czy nie.
ja wole proste smaki więc daję albo wiórki albo owoce-wiśnie,brzoskwinie,jagody,truskawki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aniaaas

Member
Lip 29, 2010
6
0
0
No i TORT wyszedł PYSZNY.
krem jest boski.

co prawda dekoracja wyszła średnia, ale nie o to chodzi.
pozdrawiam
100_1105.JPG

100_1120.JPG

Ostatnią edycję dokonał moderator:

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Witajcie. My juz po Roczku. Tort wyszedl baaardzo dobry bo masa rewelacja. Wszystkim smakowala i zniknal bardzo szybko. Gorzej z wykonczeniem, Byl horror. Masa mi sie rozplywala, bo bylo zbyt cieplo , ale jakos go uratowalam i cosik tam wyszlo. Inny byl projekt ale coz, nie mozna miec wszystkiego.

Załączniki

• 006.JPG
    006.JPG
    533.3 KB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Bardzo przepraszam, że nie odpowiadałam, ale właśnie wróciłam z wakacyjnych wojaży. Dziękuję, wszystkim, którzy odpowiadali na wątpliwości innych. Cieszę się, że masa się Wam udaje i smakuje.
daumen.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
LeNinka, w wersji białej - miodzio, ale w wersji z nutelą to u mnie trzeba robić z podwójnej porcji albo miskę schować do sejfu bo inaczej moje pasożyty wyżreją połowę zanim przełożę biszkopt.
mniam.gif
mniam.gif

sabinka509

Member
Lip 27, 2010
14
0
0
mam zamiar wykorzystać tą masę do przełozenia tortu i mam takie pytanie, czy któraś z was zastapiła białą czekoladę czekoladą gorzka?? Bo ja chciałam zrobić taki myk i nie wiem czy będzie to zjadliwe...

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jak robię ciemny krem i dodaję nutellę to wtedy dodaję czekoladę deserową. Jest pycha. Z gorzką czekoladą nie robiłam.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Oj, znów za późno czytam...
icon_redface.gif

Ja gorzką czekoladę ścieram na tarce do wersji z nutellą. Ale w zastępstwie białej też by się sprawdziła, z tym, że zrobiłabym wtedy budyń czekoladowy.

mama piotra

Member
Gru 27, 2010
1
0
0
Naczytałam się tych pochwał na temat tego kremu i też chciała bym spróbować w dodatku że za pare dni robie tort dla chrześniaka z tym że jedna porcja tego kremu chyba nie wystarczy. czy możecie przybliżyć na ile wystarczy kremu z jednej porcji i drugie pytanie cinka pisała że dała 500ml śmietany a reszta nie zwiększona? tak też można?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Kremu wystarczy na średniej wielkości tort 3- warstwowy, na przełożenie i dekorację. Ilość śmietany można zwiększyć, jeśli nie planuje się wykończenia masą plastyczną. Bo jeśli tak, to bałabym się, że będzie podmakać.

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
A ja mam pytanko-tort bedzie serwowany jutro-lepiej dzisiaj krem zrobic i w lodowce go przetrzymac czy lepiej jutro "na świeżo" ?

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Z mojego doświadczenia wynika, że tort jest lepszy, jak się przegryzie trochę, więc chyba lepiej dzisiaj
icon_wink.gif
Może ktoś jeszcze się wypowie, bo nie chcę dawać złych rad...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy