Krem do tortów- lekki, ale zwarty

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Justyna77 @ 11 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1073629A więc zrobilam krem dzisiaj wczesnie rano-mam nadzieje ze do poznego popołudnia bedzie ok:) Gosci mam na 17...
będzie idealnie
lecker.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Krem faktycznie super smakuje-niezbyt słodki,tak w sam raz
icon_smile.gif
Ale nie wiem czy tak mialo byc-wyszedl mi bardzo zwarty-i tak mysle zeby nastepnym razem dac polowe masła lub wiecej kremówki-jak myslicie?A i jeszcze jeden problem miałam-ta kremówka z czekolada za nic nie chciała mi sie ubić i zwyczajnie sie zwarzyla -pomimo ,ze cała noc sie chłodziła....Czy komus tez tak sie stało??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Justyna robiłam ten krem już kilka razy, ale jeszcze nigdy mi się nie zwarzył. W wersji białej ubijał mi się zawsze lepiej tzn śmietana bardziej "rosła". W wersji z ciemną czekoladą tak nie przyrasta, ale też śmietana jest puszysta choć jakby gęściejsza. Uf, ale namieszałam mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi
gruebel_2.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
No kurcze nie wiem czemu mi sie tak stało-smietanka wyglądała ok,ale przy ubijaniu zaczeła sie czekolada zbijac w grudki...
icon_sad.gif
mimo to dodałam ja do masy budyniowej,w gotowym kremie było wszystko ok

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Dużo zależy od jakości czekolady. Kiedyś, jak chciałam zaoszczędzić, to też mi się fatalnie ubiło. Teraz kupuję dobrą czekoladę i jest OK.

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Miałam dobrej jakości czekoladę-Wedel....Przynajmniej wydaje mi sie,ze jest OK-a Ty jakiej używasz?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Justyna77 @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1077046Miałam dobrej jakości czekoladę-Wedel....Przynajmniej wydaje mi sie,ze jest OK-a Ty jakiej używasz?
Wedla głównie, czasem Alpengold, a często też w Lidlu kupuję tą w 200 g tabliczce, jest świetna. Śmietanę z czekoladą trzeba dobrze schłodzić i ubijać na średnich obrotach miksera, na najwyższych lubi się robić masło.

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
No to może w tym problem-ja ubijałam od razu na najwiekszych obrotach-jak sama kremówke.Nastepnym razem sprobuje Twoim sposobem:) Corka zamowila sobie tort z tym kremem na urodziny(za tydzien)

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
rewelacyjny krem,dodalam truskawki,jest zwarty a jednoczesnie puszysty,no miod-malina,tort chlodzi sie w lodowce,jutro poloze na niego mase cukrowa mam nadzieje ze nie poplynie
edit:nic nie poplynelo po calej nocy chlodzenia trzymal sie rewelacyjnie,stal od piatku do niedzieli

vault

Member
Lut 10, 2011
3
0
0
Witam,jestem tu nowa
wink.gif
piszę ponieważ dzisiaj robiłam pierwszy tort w moim życiu - z tą genialną masą, naprawdę rewelacyjna,
zważyła mi się niestety ale postawiłam miskę nad garnkiem z gotującą wodą i dalej ubijałam i masa na nowo zrobiła się puszysta
fiesgrins.gif

polecam ją jak najbardziej
icon_smile.gif
mam tylko pytanko do LeNinki w wersji z nutella: do masła dodaję małą nutellę i potem krem budyniowy czy sam budyń?
może to głupie pytanie ale ja na prawdę jestem początkująca
cry_1.gif

wklejam zdjęcie jak wyszedł torcik:) DSCF3486.JPG

Załączniki

• DSCF3486.JPG
    DSCF3486.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 0

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
vault @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089810mam tylko pytanko do LeNinki w wersji z nutella: do masła dodaję małą nutellę i potem krem budyniowy czy sam budyń?
cry_1.gif
Nie ma głupich pytań.
Najpierw masło miksujemy, potem dodajemy nutellę, a na końcu, do połączonej masy- budyń (sam budyń ugotowany i wystudzony). Polecam dodać na sam koniec startą na tarce gorzką czekoladę.
icon_smile.gif

Śliczny torcik wyszedł!
daumen.gif

kasia_81

Member
Wrz 30, 2009
25
0
0
jestem w trakcie robienia masy na dwa torty na pierwsze urodziny moich bliźniaczek. Jedna będzie kokosowa, druga z nutellą i wiśniami. I teraz tak - poszłam na łatwiznę i rozpuściłam czekoladę w budyniu, do drugiej części masy dodałam nutellę która tez ślicznie rozpuściła się w masie budyniowej. Zrobiłam tak bo jestem pewna że mi by nie wyszła wersja z podgrzewaną śmietanką. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie
icon_mrgreen.gif
Ja zawsze muszę pokombinować
fiesgrins.gif

Tylko pomóżcie, 500ml śmietanki na dwa torty starczy? Czy dać więcej?

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
kasia_81 @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1090048jestem w trakcie robienia masy na dwa torty na pierwsze urodziny moich bliźniaczek. Jedna będzie kokosowa, druga z nutellą i wiśniami. I teraz tak - poszłam na łatwiznę i rozpuściłam czekoladę w budyniu, do drugiej części masy dodałam nutellę która tez ślicznie rozpuściła się w masie budyniowej. Zrobiłam tak bo jestem pewna że mi by nie wyszła wersja z podgrzewaną śmietanką. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie
icon_mrgreen.gif
Ja zawsze muszę pokombinować
fiesgrins.gif

Tylko pomóżcie, 500ml śmietanki na dwa torty starczy? Czy dać więcej?
po 200 na jedną masę czyli 400 jeśli dasz więcej a chcesz na to położyć masę to może popłynąć

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
vault @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089810Witam,jestem tu nowa
wink.gif
piszę ponieważ dzisiaj robiłam pierwszy tort w moim życiu - z tą genialną masą, naprawdę rewelacyjna,
zważyła mi się niestety ale postawiłam miskę nad garnkiem z gotującą wodą i dalej ubijałam i masa na nowo zrobiła się puszysta
fiesgrins.gif

polecam ją jak najbardziej
icon_smile.gif
mam tylko pytanko do LeNinki w wersji z nutella: do masła dodaję małą nutellę i potem krem budyniowy czy sam budyń?
cry_1.gif

wklejam zdjęcie jak wyszedł torcik:)
a czy można gotowy krem juz wymieszany z bita smietana podgrzac na parze? zważył mi się czy to go uratuje czy tez bedzie wygladal jeszcze gorzej
icon_wink.gif

coś nie mam szczescia do kremów budyniowych prawie zawsze mi sie ważą ;-/

bardzo prosze o szybka odpowiedz, sprawa jest pilna za kilka godzin przychodza goscie
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja bym zaryzykowała ,a jeszcze lepiej , ubijając mikserem dodała albo rozpuszczone z pół kostki masła (takie bardzo ciepłe) albo wlewała jak do majonezu się dodaje , jakiś neutralny olej w smaku i ubijała np z pestek winogron , ew Kujawski,aż krem nabrałby znów puszystości

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Olej? nie wiedzialam ze mozna do takiej masy dodawac, ale juz w tej masie jest kostka masla nie bedzie za tluste?

pomyslam zeby zrobic probe na kilku lyzkach kremu, moze sie uda, trzymajcie kciuki
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy