Krem do tortów- lekki, ale zwarty

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Chyba starczy, bo po ubiciu będzie więcej śmietany i jeszcze masło dojdzie ;) Dziewczyny pisały, że na tort o średnicy 30cm powinno starczyć
mniam.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja robiąc mase po raz pierwszy zamiast 200 uzyłam 500 ml smietanki i też się wszystko udało a masy wyszło duuuuzo więc jak się ktoś obawia że będzie za mało na większy tort to może zrobic jak ja i uzyć więcej śmietany. Pisałam o tym na pierwszej stronie tego wątku
icon_smile.gif

pasia50

Member
Lis 18, 2007
4
0
0
Spróbujcie tak,do ciepłego budyniu dodawać kostkę dobrej margaryny ,nigdy się nie zwarzyło.Kostkę wrzucam na cztery razy.Bardzo lekki krem wychodzi.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Masa o której piszesz jest taka sama jak od ciasta "Królewicz" i to jest zupełnie co innego niż krem z tego tutaj przepisu Pasiu50
icon_smile.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Ale piekne Wasze torty
icon_smile.gif

Przeczytalam Wasze wpisy i troche boje sie zrobic ta mase :/ Tak czy siak bede robic ja w piatek po poludniu a tort ma byc konsumowany w sobote. Jak masa nie wyjdzie to najwyzej kupie gotowa bo czasu juz bedzie malo.
I jeszcze pytanie: Czy do biszkoptu makowego ta masa jasna bedzie pasowac? Tak sobie wymyslilam tym razem tort makowy...

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
pytanie mam
icon_mrgreen.gif
czy ta masa jest na tyle zwarta ze moge uzyc jej do dwupietrowego tortu? W sensie - czy mi nie wyplynie pod ciezarem biszkoptu
icon_biggrin.gif
ona robi sie po schlodzeniu taka lekko twarda?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Lambethko, może za późno już
icon_redface.gif
, ale odpowiadam.
Ja tej masy uzywam do każdego tortu, do piętrowych także. Ale nie robiłam więcej, niż 2 piętra bez podpórki.
Krem po schłodzeniu twardnieje, ale nie tak mocno, jak typowo maślany.
Każde piętro zrób osobno, schłódź w lodówce przez noc i dopiero następnego dnia ustawiaj piętra i dekoruj. Nie popłynie na pewno pod ciężarem.
icon_smile.gif

I jeszcze do okruszka13- z makowym biszkoptem też będzie pysznie!
daumen.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Tak mnie kusi ta masa , bo jest grzechu warta , przepyszna jest . Jeden minus to ten że tylko za pierwszym razem mi się udała , a potem się ważyła .Przewertowałam cały temat w nadziei ,że pojawiły się jakieś nowe sposoby ratowania tej masy i mam jeden Margot ten z dodaniem kawałka roztopionego gorącego masła . Czekolade dodam też do budyniu , nie do śmietany .Oj kusi, kusi
gruebel_2.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Nie w tym rzecz że boje sie dodania gorącego masła . Miksowałam , podgrzewając nad parą wodną i krem sie " naprawiał " , ale podczas chłodzenia się w lodówce ważył się ponownie . Twój patent to cos nowego dla mnie i uważam że warto go wypróbować w razie co. Olej dodajesz ciepły ,czy taki o tem. pokojowej ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy