Krem do tortów- lekki, ale zwarty

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Wtykam kawałki na poszczególne piętra posmarowane masą, boję się, że po dodaniu zmiksowanych owoców krem się rozwodni za bardzo.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
LeNinka @ 18 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1129915Wtykam kawałki na poszczególne piętra posmarowane masą, boję się, że po dodaniu zmiksowanych owoców krem się rozwodni za bardzo.
ja robię dokładnie tak samo , z malinami to normalnie takie dobre ,że strach się bać
icon_mrgreen.gif
,ale z jagodami , poziomkami też , innych jeszcze nie robiłam ,ale to tylko kwestia czasu chyba , bo ja ten krem strasznie polubiłam

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Rany
icon_eek.gif
, aż mi poziomkami zapachniało! Koniecznie muszę je kiedyś dodać!
lecker.gif

Ja wtykam najczęściej brzoskwinie z puszki i wiśnie z syropu własnej roboty, a w sezonie świeżyzny to truskawki i maliny. Polecam.

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
Dziekuje!

jeszce jedno pytanko
mam zamiar zrobić ta mase "na raty"
przygotuje wieczorem schowam do lodówki a rano bede łączyć
czy moge to miksowac takie zimne z lodówki czy odczekac aż sie ociepli?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Śmietanę z czekoladą najlepiej zostawić na całą noc w lodówce i ubijać KONIECZNIE porządnie schłodzone. Śmietanę nawet bez czekolady nalezy zawsze ubijać porządnie schłodzoną, ja nawet miskę i mieszadła chłodzę - inaczej może się śmietana nie ubić na sztywno.
Masło lekko ocieplone, tak żeby dało się rozetrzeć - byle nie takie całkiem mięciusieńkie - podejrzewam że wówczas może się warzyć... mi ta masa nigdy się nie zwarzyła.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
okej
Dziekuje bardzo już wszystko rozumiem
tylko czemu mam takiego stresa?
dontknow.gif

jak sie uda to sie pochwale
wink.gif

biszkopt juz upiekłam piękny mi wyszedł
banana.gif

katia74

Member
Kwi 28, 2011
4
0
0
Witam.
Ja mam z kolei inne pytanie. Czy zamiast baiłej czekolady można rozpuścić w smietanie gorzką, czy biała sie lepiej ubija ze śmietaną. Nigdy tak nie robiłam więc stąd moje, może głupkowate, pytanie. Nie lubię białej czekolady i nie wiem po co ubijać śmiwtanę z białą czekoladą a potem dodawać np. nuttelę.
pozdrawiam

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
katia74 @ 20 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1130656Witam.
Ja mam z kolei inne pytanie. Czy zamiast baiłej czekolady można rozpuścić w smietanie gorzką, czy biała sie lepiej ubija ze śmietaną. Nigdy tak nie robiłam więc stąd moje, może głupkowate, pytanie. Nie lubię białej czekolady i nie wiem po co ubijać śmiwtanę z białą czekoladą a potem dodawać np. nuttelę.
pozdrawiam

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
katia74 @ 20 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1130656Witam.
pozdrawiam
Nie trzeba do wersji z nutellą dodawać białej czekolady. Kilka razy już o tym pisałam:

LeNinka @ 18 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1129885Ja najczęściej robię ten podstawowy krem, albo z nutellą i startą gorzką czekoladą (wtedy bez białej czekolady). A smaki białego kremu zmieniam dodawanymi owocami.
icon_smile.gif
A gorzką czekoladę oczywiście można rozpuścić w śmietanie.
icon_smile.gif

Bacca

Member
Lut 11, 2011
116
0
0
no niestety krem mi sie całkowicie nie udał
icon_sad.gif

ale byłam zła na siebie w sumie nie wiem na co bo zdaje mi sie ze zrobiłam wsio według rad i przepisu ..
no teraz nie miałam czasu na nowo go robić ale na pewno sie z nim zmierze w najbliższym czasie

dzieki za rady mam nadzieje ze nastepnym razem mi sie uda !

:*

bystrawoda

Member
Kwi 28, 2011
5
0
0
Witajcie.
Mogę w końcu pokazać moje "dzieło" robione trochę na szybko , bo czasu zwykle mam mało. Zainspirowana zdjęciem z neta zrobiłam mojemu malutkiemu synkowi na 2 urodzinki torcik z samolotem :")
Biszkopt przełożyłam kremem z przepisu z tego wątku / dziękuję i ukłony
anbetung.gif
składam autorce wątku, bo masa wyszła pyszna /, konfiturami z pomarańczy i masą kajmakową.
Goście zachwyceni, tort poszedł cały
lecker.gif

Masę zrobiłam w dwojaki sposób: z białą i ciemną czekoladą. Jasną wykorzystałam do tortu, a ciemna do murzynka.

Załączniki

• 6.jpg
    6.jpg
    636.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy