Krem do tortów- lekki, ale zwarty

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Margot @ 21 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1155745o temperaturze pokojowej ,a tylko masło wrzące ma być , olej nie, można obie metody połączyć w jednym ratowaniu (masło , potem olej)
Dziękuje. Jutro rano biore się za ten krem . Mam wielkiego stracha
pinggrins.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Tort już zjedzony . Krem sie oważył ale uratowałam go przez dodanie gorącego masła jak radziła Margot
cvety.gif
. Bałam się ,ze podczas chłodzenia ponownie się oważy . Z nerwów powiedziałam sobie a raczej do kremu hooj z tobą
icon_evil.gif
co ma być to będzie i o dziwo było ok . Nie ma to jak siła perswazji
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
hehehe bo tak jest czasami, ze jak robimy od niechcenia to super wychodzi, a jak sie staramy to sie zawsze skicha
icon_biggrin.gif

a gdzie zdjecie tortu? czuje sie niepocieszona
icon_mrgreen.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
aguś25 @ 25 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157193Tort już zjedzony . Krem sie oważył ale uratowałam go przez dodanie gorącego masła jak radziła Margot
cvety.gif
. Bałam się ,ze podczas chłodzenia ponownie się oważy . Z nerwów powiedziałam sobie a raczej do kremu hooj z tobą
icon_evil.gif
co ma być to będzie i o dziwo było ok . Nie ma to jak siła perswazji
icon_mrgreen.gif
a to super ,że rada się przydała

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Rada Margot z tym gorącym masłem na zważony krem jest bardzo dobra.Ostatnio jak zważył mi się krem budyniowy i zabrakło masła to dodałam kilka razy wrzącą wodę.Tak około łyżki stołowej- wprost z czajnika i wyobraźcie sobie ,że krem się znów pięknie połączył.Sama jestem udziwiona.

Kate79

Member
Sie 25, 2011
1
0
0
Witam

Z przepisów na cincin korzystam już jakiś czas, jednak dopiero dziś się zarejestrowałam

przeczytałam cały ten temat i mam pytania

- wiem, że dodajecie czekoladę do budyniu - nie rzednie wam budyń? bo ja czasami dodaję czekoladę, ale do budyniu jako deseru i budyn rzednie trochę ;/ (firma winiary)

- a moze dodać czekoladę do mleka gotowanego na budyń? czy taki sposób nie przejdzie?

- czy do tego jasnego kremu można dodać śliwki moczone w alkoholu? wiem, ze do czekoladowego bardziej by pasowały, ale ja mam straszną ochotę na biały ;)

będę wdzięczna za sugestie

ciacho chciałabym robić jutro... ze śliwkami lub bez, ale wolę ze śliwkami - więc czekam na odpowiedź :D

chciałabym ten krem do tego ciasta http://www.wielkiezarcie.com/recipe9781.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
witaj Kate
icon_biggrin.gif

mysle, ze jak wrzucisz czekolade do mleka to bedzie dobrze, aczkolwiek moze uzyj budyniu innej marki? mnie osobiscie winiary niegdy nie satysfakcjonowalo
icon_biggrin.gif

i moim zdaniem rowniez jak masz ochote zrobic bialy krem ze sliwkami to zrob
icon_biggrin.gif
odkryjesz jakies dobre polaczenie moze? choc kako dodaje troche takiego specyficznego smaku, ktory rozbila smak slodyczy
icon_biggrin.gif
namawiam do sprobowania -wtedy nam opiszesz i bedziemy wiedzialy czy tak pasuje
icon_mrgreen.gif

i tak, wiem- takim gadaniem duzo nie pomoglam hahaha
dump.gif
biggrinflip.gif

Margolis

Member
Sie 21, 2011
6
0
0
Witam! jestem tu nowa ale podczytuję Was od ponad tygodnia. Robię dla córki tort księżniczkę - próbny... bo do urodzin jeszcze tydzień i zastanawiam się czy lukier plastyczny z tego kremu nie spłynie.... a może lepiej do lukru dodać planty i wtedy będzie bezpieczniej... Proszę o poradę..
wink.gif

Margolis

Member
Sie 21, 2011
6
0
0
Zrobiłam i wyszło tak.... to wersja próbna bo impreza dopiero za tydzień... a wtedy oprócz księżniczki muszę zrobić spidermana dla synka... Mam nadzieję, że temperatura będzie znośniejsza bo przy tej to tragicznie się robi....

Załączniki

• 100_1499.JPG
    100_1499.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 0
  • 100_1500.JPG
    100_1500.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0
  • 100_1501.JPG
    100_1501.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0

Anuria

Member
Sie 5, 2011
1
0
0
Ja rowniez mam niedlugo roczek coreczki
icon_smile.gif
Wymyslilam sobie torcik z kakaowym biszkoptem i tym kremem w wersji bialej i z nutella (czy lepiej z dodatkiem kakao?) plus jakies maliny/wisnie czy co tam dostane
icon_smile.gif
No i masa cukrowa. Jako, ze kucharka ze mnie zadna zastanawiam sie, czy to wszystko bedzie do siebie pasowac? Czy moze za duzo tego wszystkiego i lepiej poprzestac na kremie w jednej wersji a na drugi biszkopt wybrac cos lzejszego? I czym nasaczyc ciasto, herbata z cytryna bedzie ok? Z gory dzieki za odpowiedzi, napewno mi pomoga
icon_smile.gif

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
Ja również przybierałam się do tej masy od dłuższego czasu. No i w koncu zrobiłam wersję z wiórkami kokosowymi. REWELACJA!!!

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
A oto mój torcik urodzinowy z rewelacyjną masą
icon_smile.gif

Załączniki

• wrzesie__2011_395.jpg
    wrzesie__2011_395.jpg
    100.6 KB · Wyświetleń: 0

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
Tez muszę sie dopisać do pochwał,
Krem wypróbowałam z wielkim strachem, ale udało sie fantastycznie, nie zwarzyła sie.
Robiłam krem w wersji podstawowej, czyli biała czekolada i wiórki kokosowe, jedyną zmiana było duża paczka budyniu, bo przekładałam piętrowy tort i bałam sie że jak będzie za rzadki to sie "rozjedzie".
Nie była ani za rzadka, ani za słodka po prostu rewelacja!
Dziekuję za przepis.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

sylwiaslupsk

Member
Wrz 27, 2011
8
0
0
Mam nadzieję, że mi sie uda. Boje sie by masa nie rozpuściła się od tego kremu
icon_sad.gif
. Czy dodając maliny do tego kremu dajemy też białą czekoladę? Jestem laikiem
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy