Krem do tortów- lekki, ale zwarty

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Uda się
icon_smile.gif
Odwagi!
Masa się na pewno nie rozpuści od kremu. A owoce dodaję do kremu już rozsmarowanego na biszkopcie- wciskam je lekko w krem i daję następną warstwę biszkoptu. W ten sposób nie puszczają za dużo soku do kremu. Będzie dobrze
daumen.gif

sylwiaslupsk

Member
Wrz 27, 2011
8
0
0
dziękuję
icon_biggrin.gif

czy tzn ze na drugą warstwę biszkoptu też kładziesz ten krem z owocami i na to masę?
icon_biggrin.gif

Czy do kremu z owocami dodajemy białą czekoladę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

veecky

Member
Wrz 28, 2011
3
0
0
Witam, jestem tu nowa, ale gotuję i piekę nie od dziś. Szukając innego i pysznego kremu na tort na roczek synka postanowiłam zrobić ten. Tylko pytanie: 1. tort ma być w kształcie kubusia puchatka z dużej blachy (28x40). Czy podwójna porcja kremu starczy mi na przełożenie i dekorację?
2. kiedy najlepiej dodać barwniki - dodać do budyniu czy dopiero do gotowego kremu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
witaj veecky. Mi podwojna ilosc kremu starczyla na przelozenie biszkoptu o srednicy 30 cm (biczkopt-masa-biszkopt-masa-biszkopt). Troche masy zostalo w misce ale nie starczyloby to na posmarowanie wokolo calego tortu - jedynie bardzo cienko wierzchu.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
w kremie jest maslo, wiec jak wlozysz tort do lodowki na godzine to masa zrobi sie bardzo scisla - nie twarda jak maslo ale dosc scisla.
Mysle o porownaniach... no zadalas pytanie za 100 punktow
icon_biggrin.gif
nic mi do glowy nie przychodzi
icon_biggrin.gif

ale wiem, ze nawet po staniu w cieplym pomieszczeniu nie rozplywa sie. Ladnie sie trzyma
icon_biggrin.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
sylwiaslupsk @ 27 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1187489dziękuję
icon_biggrin.gif

czy tzn ze na drugą warstwę biszkoptu też kładziesz ten krem z owocami i na to masę?
icon_biggrin.gif

Czy do kremu z owocami dodajemy białą czekoladę?
Ostatni blat biszkoptu, na którym ma leżeć masa cukrowa plastyczna, tylko lekko smaruję kremem. Oczywiście owoców już tu nie kładę.
icon_smile.gif

veecky @ 28 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1187880Mam jeszcze jedno pytanie: jak bardzo ścisły jest ten krem? Do czego można tą ścisłość porównać?
Nie da się porównać do czegoś konkretnego. Trzeba sobie wyobrazić konsystencję masła połączonego z gęstym budyniem i bitą śmietaną.
icon_smile.gif

A barwniki zawsze się dodaje do gotowego już kremu.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Sylwiaslupsk- ile chcesz, ja nie dodaję wcale, więc nie wiem co doradzić.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Witam serdecznie,
za miesiac bede piekla tort dla wnuczki i bardzo chciala bym zrobic te mase.
czy ktos mogly mi podac ile gramow ma kostka masla i czekolady w polsce, mieszkam usa
i nie jestem pewna czy wagi sa jednakowe.
bardzo dziekuje

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Dziekuje

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy