Krem do tortów- lekki, ale zwarty

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
o, dawno nie robiłam
dump.gif

więc dzisiaj zrobię na mamy imieniny
icon_mrgreen.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
no i zrobiłam
jedna masa z białą czekoladą, druga z gorzką
a w środku wiśnie z nalewki

lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
potwierdzam
icon_mrgreen.gif

te róze sa bardzo bardzo łatwe i szybko się robi a efekt super!
no i jak zaczniesz to pzrepadniesz
rofl.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Iva, przepiękny tort, oczu nie mogę od niego oderwać po prostu!

na.cia

Member
Maj 5, 2011
3
0
0
iva sliczne te róze
icon_smile.gif

zadko do Was zaglądam
icon_sad.gif
robiłam Wasz krem rok temu ale nie pamiętam już jego konsystencji... chce zrobić tort w kształcie lali. i tu mój dylemat - chce nim ozdobić tort ale czy krem zastygnie jak nim ozdobię?
taki chciała bym uzyskać efekt
icon_smile.gif

pozdrawiam
na.cia
LeNinka @ 16 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1290603Iva, przepiękny tort, oczu nie mogę od niego oderwać po prostu!

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
na.cia
Zastygnie, tak jak Ivy róże na torcie. Wszak ma masło i bitą śmietanę w sobie.
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Jakie piękne gwiazdki, proszę daj przepis na krem jakim ozdabiłaś tą lalę, wiem że pewnie gdzieś jest zapisany, ale żeby przeczytac w szystkie posty i odnależć przepis na ten krem, zajęło by mi kupę czasu i jeszcze jedno pytanko jakich barwników używasz żeby masa lub krem był kolorowy, w proszku, w płynie czy w żelu?

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
przecież napisałam, że robiłam "tą" masą, czyli podaną w tym wątku, a przepis jest na pierwszej stronie.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Śmietana najlepiej 30 - 36% schłodzona porządnie (kupuje dzień wcześniej i po rozpuszczeniu czekolady i schłodzeniu trzymam w lodówce do dnia następnego) miska i mieszadła miksera również chłodzę żeby były zimne jak śmietana - przy zastosowaniu powyższych czynności nie zdarzyło mi się jeszcze żeby śmietana nie chciała się ubić albo żeby się zwarzyła. Z ubijaniem samej śmietany postępuję tak samo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
A może ubijałaś zbyt długo i po prostu zrobiło się już masło
gruebel_2.gif
Kiedys mojemu dziecięciu to się zdarzyło, po prostu "przebiła" śmietanę
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To możliwe, a jeszcze bardziej możliwe jak śmietana nie była dostatecznie schłodzona, albo miska i mieszadła ciepłe + temp powietrza wysoka (upał). Wtedy bardzo łatwo zrobić masło.

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Dziękuję za odpowiedzi..
Cinka - przeczytałam Twoje posty o ratowaniu zważonego kremu - ubijając na parze ... i udało się. Najpierw ubijałam śmietanę z czekoladą (bez schładzania) - efekt - masło
icon_sad.gif
Potem druga próba ze schłodzonym - udało się, ale jak połączyłam z resztą zważyło się okrutnie :/ , ale ubiłam nad parą i zrobiło się gładziutkie
icon_smile.gif

Doczytałam też jak ratuje się śmietanę (podgrzać i znowu schłodzić i ubić) i udało się uratować ten pierwszy niewypał
icon_smile.gif

Tort na urodziny teściowej wyszedł przepyszny!!!!!!!!!!!! Goście zjedli cały!!! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia :/

zrobiłam - biszkopt kakaowy - galaretka z truskawkami - biszkopt - truskawki i krem - biszkopt - krem - dekoracja z truskawej, kiwi i jagody

Dziękuję za przepis !!!! I za szkołę podnoszenia się z porażek ;)

Pozdrawiam serdecznie :D

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy