Krem do tortów- lekki, ale zwarty

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ingia dobrze,że się odezwałaś! Ja kocham masy budyniowe
icon_mrgreen.gif
Nie rozumie kiedy wychodzą Ci te grudki czy podczas gotowania budyniu czy już po ucieraniu
z masłem? Żelowymi raz barwiłam i dodałam do utartej masy budyniowej i nie bardzo to wyszło masa się rozwarstwiła kolor nie był jednolity, a teraz dodaję barwnik w proszku do budyniu jak go gotuję i wychodzi ok.

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
sabuto pojawiają się po połączeniu z masłem. Barwniki mam w żelu, ale zostawię troszkę masy, dodam i zobaczę jak się masa będzie zachowywać ;)
A jeszcze napiszcie ile tej śmietanki kremówki, 500 ml ?

dziękuję za cierpliwość
icon_redface.gif
pewnie jeszcze nie raz będę miała 100 pytań do...
icon_smile.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ja daję 200g śmietany nie wiem ile to ml ja ważę sobie.Na mojej śmietanie są gramy nie ml. Jak dasz trochę mniej niż 200g to nic się nie stanie.
Masło i budyń musi być w podobnej temp. tak zwanej pokojowej. Albo masło jest do bani i trzeba dać inne. Napisz koniecznie jak poszło i pytaj jak nie wiesz to zawsze ktoś coś doradzi. Na zdjęcie też czekam
wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja z przepisu zrozumiałam że 200, ale potem już nie wiedziałam czy to śmietanki 200 czy czekolady?
Zrobiłam w 500 ml śmietanki rozpuściłam jedną białą czekoladę i też wyszło
icon_lol.gif
i tak robię - nie wiem jak inni
gruebel_2.gif

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
CYTATale potem już nie wiedziałam czy to śmietanki 200 czy czekolady?
no właśnie też mam problem z rozszyfrowaniem ;) ale dziękuję, zrobię z 500 ml będzie jej więcej
icon_mrgreen.gif

sabuto jak wyjdzie to pokażę, ale nie w tym wątku bo pokrywam go masą cukrową ;)

dziękuję za odpowiedzi, jesteście kochane

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
aaaa jeszcze mam pytanie - czy mam dodawać po łyżce zimny budyń na przemian z ubitą śmietaną czy najpierw po łyżce sam budyń a potem ciągle mieszając ubitą śmietanę z czekoladą ? Hmm wydaje mi się to ważne, chyba
gruebel_2.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ja najpierw zmiksowałam budyń z masłem,a potem dodawałam śmietanę z czekoladą nie wiem czy taka ma być kolejność,ale mi wyszła w takiej kolejności
wink.gif

ingia

Member
Wrz 9, 2010
16
0
0
przepraszam, że dopiero teraz piszę ale czasu brak
icon_sad.gif

krem jest przepyszny, w ogóle nie czuć że jest z masłem, będę go robić częściej. Jest tylko mały problem, krem na masie cukrowej popłynął
icon_sad.gif
pod masą cukrową jako podkład zachował się genialnie, myślałam, że jak jest na bazie masła to nic się nie stanie, ale jednak jest tam śmietana

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Dziewczyny pomozcie, prosze. Zrobilam mase dodajac brazowego barwnika, duzo barwnika bo chcialam miec kolor na koszyczek jak u Ivy czyli b. ciemny.Wszystko z masa bylo w porzadku ale koloru ciemnego i tak nie uzyskalam. Zaczelam wyciskac koszyczek , bralam tak po 2- 3 lyzki masy do worka i za kazdym razem kiedy w worku bylo okolo 1 lyzki masy poprostu sie scinala i wydzielal sie barwnik. Barwnika dalam tak okolo 1/4 lyzeczki (moze troche wiecej). Czyzby za duzo? A moze lepiej by bylo gdybym zamiast barwnika dodala kakao? Przesadzilam z barwnikiem? A jezeli kakao to ile nalezy go dac na proporcje podane w przepisie zeby uzyskac taki ciemny kolor i nie bylo klopotu. dzieki za porade

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Dziewczyny już 2 razy robiłam ta masę z białą czekoladę i niestety za każdym razem mi się zważyła
cry_1.gif
pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem czyli do śmietany dodałam czekoladę i potem ubiłam i łączyłam z budyniem zmieszanym z masłem, masa ważyć zaczęła się przy dodawaniu śmietany do budyniowej masy. Za drugim razem zrobiłam inaczej tak jak niektóre dziewczyny pisały że robią a mianowicie dodałam czekoladę do budyniu i przy ucieraniu budyniu z masłem było ok ale po dodaniu znowu ubitej śmietany zaczęła się masa ważyć. Sama nie wiem co jeszcze zrobić? może zależy to od składników? chociaż za każdym razem miałam inną czekoladę i inną śmietanę myśląc że to coś zmieni ale nic z tego
icon_sad.gif
chciałabym jeszcze ją zrobić może macie pomysły co poprawić. z góry dzieki za odpowiedź.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Może masa budyniowa i masa śmietanowa miały różną temperaturę?
To bardzo ważne - pilnować tej samej temperatur przy łączeniu obu mas.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dokladnie. Smietana sie zwazy jesli jest jej za cieplo - obojetnie czy doda sie ja do budyniu czy ogrzeje reka w rekawie do wyciskania. Jedynie gdy smietana nie wazy sie to przy dodaniu jej do cieplej czekolady. Ale czekolada ma tluszcz wiec to ratuje smietane przed scieciem. Budyn tego tluszczu nie ma. A wiec powtorze za LeNinka - pilnujcie by temperatura skladnikow byla ta sama.

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
czy miały różną temp???
gruebel_2.gif
niby starałam się je łączyć dopiero po schłodzeniu w lodówce ale może za krótko trzymałam w lodówce i np. budyn nie zdążył się dość ochłodzić bo śmietanę zawsze trzymam w lodówce nawet 30 w kartoniku. Nastepnym razem potrzymam dłużej przed łączeniem. dzięki.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
budyn bardzo specyficznie stygnie. Od zewnatrz do wewnatrz swojej masy. Czasem dotykajac garnek od spodu i mase z gory wydaje nam sie chlodny ale w srodku temperatura moze byc juz wyzsza. Budyn do tej masy zawsze studze w temperaturze pokojowej, co jakis czas mieszajac rozga (za szybkie chlodzenie spowoduje wytracanie sie wody). Gdy po zamieszaniu budyn jest faktycznie zimny to schladzam go w chlodniejszym miejscu i dopiero pozniej lacze ze smietana. Ten krem jest obledny w smaku ale trzeba przyznac, ze przy robieniu jest pracochlonny.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Elzuniu jeszcze nie kolorowalam
dontknow.gif
ale gdybym musiala to rozpuscilabym barwnik w mieszance budyniu z mlekiem przed dodaniem do gotujacego sie mleka. Dobrze jest wtedy pamietac, ze po dodaniu ubitej smietany kolor moze zblednac. I lepiej jest dodawac barwnik w proszku.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dziewczyny, skusiłam się dziś spróbować zrobić tą masę na próbę, jedynie nie dodałam czekolady. Niestety, masa się zwarzyła, ubiłam ponownie nad parą - było lepiej, ale po odstaniu w lodówce w misce widzę, że nadal jest zwarzona. Poza tym, mąż jako niejadacz mas maślanych (jedynie budyniowo-maślaną karpatkową je, jeśli masła jest niewiele) powiedział, że za słodkie i maślane (czyli ciężkie wg niego). Dodam, że dałam może 4 łyżeczki cukru do całości. Zrobiłam z jednego budyniu na 0.5l mleka (dałam trochę mniej), ok 100g masła i 200g śmietany ubitej.
Mam pytanie, co zrobić mogę z taką masą, bo dałam na babeczki/muffinki i nam nie bardzo taka masa leży więc domyślam się, że z biszkoptem będzie podobnie. Tzn, co upiec, żeby wykorzystać masę? A jakbym upiekła np blaty z ciasta francuskeigo i przełożyła tak jak kremówkę? Nie będzie za ciężko? A może jednak mały biszkopt? A jak dodam potarkowanej gorzkiej czekolady to czy smak się zmieni? I ta jej niby "ciężkość"?
Sorki, że tyle pytań, ale trochę jestem podłamana, bo myślałam, że uda mi się tą masą przełożyć następny tort, a tu jednak klapa i chyba wrócę do mascarpone i śmietany
icon_smile.gif

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Bardzo bym chciala zrobic ta mase ale czy ktos moze mi podac wage czekolady i masla.
Dziekuje.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy