Krem kartoflany z bobem i kolendrą

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
-50 dag ziemniaków
-25 dag bobu (może być mrożony)
- 2 cebule
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła ( niekoniecznie)
- 2 łyżki posiekanej kolendry ( ew. inne zioła , ja dodalam jeszcze świeże oregano)
- sól i pieprz do smaku

Bób ugotować al dente w bulionie , wyjąć i obrać z łupinek.
Ziemniaki pokroic w niedużą kostke. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie zmieszanej z masłem , bądz na samej oliwie. Dodać ziemniaki i chwilke podsmażyć.
Ziemniaki z cebulka wrzucic do bulionu i gotować ok. 15 min. Na 5 min. przed koncem dodac obrany bób , zostawiając trochę do dekoracji.
Zdjąć garnek z ognia , dodać zioła i zmiksować . Dodaj śmietankę , krem lekko podgrzac. Ozdobić bobem i ziołami .
Smacznego

Zupa smaczna , ale z nóg mnie nie powaliła . Nastepnym razem sprobuje dodać , przed samym miksowaniem , świeżą , młodą cebulkę , żeby dodać zupie nieco świeżości i ostrości.

a59c34fe96c7e244.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo piekna! Zdaje mi sie, ze mozna byloby smak ulepszyc dodajac pory...zwykle dodaje do "kartoflanek" i tu tez pasowalyby, prawda?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ale przeciez sa 2 cebule.
To te pory zamiast?

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
kermidt @ 22 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544752ale przeciez sa 2 cebule.
To te pory zamiast?
Kermidt, cebule są ale podsmażone i według mnie nadają zupie smaku słodko - maślanego .Nie byłoby w tym nic złego , gdybym te zupę robiła zimą, natomiast latem wolałabym , żeby ta zupa miała bardziej rześki smak. Dlatego następnym razem dodam surową cebulke do ugotowanej już zupy i zmiksuję, lub cebule zastąpie porami .

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ach!
nie wpadlabym na to!

najwyrazniej mamy zupelnie ostre smaki, bo cebule w zupie to ja za slodycz a nie ostrosc cenie. Ostra wole na zimno.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy