Krem ryzowy

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Skladniki:
1 szklanka ryzu kleistego(taki co sie rozgotowuje)
mleko tluste(ilosc ok.4 szklanki-tyle,zeby rozgotowac ryz na b. gesto)
szczypta soli
-----------------
rozgotowac ryz na b. gesto (ok.40 min.)dolewajac mleko w/potrzeb.Posolic.Wystudzic.

3 dl smietany kremowki +pol szklanki cukru ubic na sztywno i wmieszac delikatnie do zimnego ryzu.
Wylozyc na salaterke-i do lodowki.
--------------------
Rozmieszac lyzeczke maki ziemniaczanej w szklance wody,dodac szklanke syropu malinowego-zagotowac szybko mieszajac.Zdjac z ognia-ostudzic. Powinien wyjsc rzadki kisiel.
--------------------
Polac nim ryz i sie delektowac.


IMG_0288.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0288.JPG
    IMG_0288.JPG
    107.4 KB · Wyświetleń: 0

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
lecker.gif
 

JoannaR

Member
Maj 21, 2007
44
0
0
Fakt. Ten ryż jest przepyszny. Choć nie tylko norweski ;) Mama mi go robila jak bylam mala :-D
Ale tu w Norwegii wszystkie dzieci go uwielbiają :D
Koniecznie cynamon wlasnie i kosteczka maselka :-D
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Joanno-ten z maselkiem,to na cieplo Risgrot(sobotnie danie lunchowe),a ten Riskrem,co w przepisie-to deser po uroczystym,swiatecznym obiedzie
wink.gif


IMG_1172.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1172.JPG
    IMG_1172.JPG
    417.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Dla mnie super. Może powinnam mieszkać w Norwegii...
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
anuc @ 2 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770404Ja do takiego wniosku dochodzę po przeczytaniu każdego przepisu od Vidar.
I jak ci Norwedzy to robią, że tyle tłustej śmietany używają, a ich wymiary drzwi są takie jak u nas...
samanta @ 2 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770417Zawsze możemy uznać że oni wredni mają inną przemianę materii niż my
cry_1.gif
To jest tak,ze wiekszosc zyje bezstresowo i je regularnie co 4 godz
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Belriso być dobre.
Czyli ryż Vidar musi być jeszcze lepszy.
Muszę zrobić
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Wczoraj kupiłam ten ryżyk
icon_wink.gif
dla pewnego osobnika. W skladzie tez smietanka jest, wiec wydaje mi sie, ze w samku bedzie podobne
icon_wink.gif


P.S. a rano myślałam cz dałabym rade sama taki ryżyk
icon_wink.gif
zrobić, wchodze na cc a tu przepis na górze
rofl.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,662
6
38
Zrobiłam wczoraj
icon_smile.gif
wzięłam kisiel wiśniowy Słodka Chwila, bo nie używam mąki ziemniaczanej za bardzo, więc nie kupowałam żeby tylko 1 łyżeczki użyć

ja sobie zafundowałam takie śniadanie - pycha
icon_smile.gif


dzisiaj jadłam sam ryż, bo kisiel wczoraj "wyszedł" ;)


PS. Berliso się może schować :D jeszcze tylko podpatrzę z jakimi dodatkami je robią
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • ryzkisiel100_8763podpis.JPG
    ryzkisiel100_8763podpis.JPG
    24.2 KB · Wyświetleń: 0
  • ryzkisiel100_8764podpis.JPG
    ryzkisiel100_8764podpis.JPG
    26.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: