Krem ryzowy

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Robię.
Ale:
- mleko mam chude
- nie używam śmietany, kupuję tylko jak potrzebuję - do sklepu lecieć nie mam ochoty
icon_wink.gif
więc bedzie jogo nat + cukier puder

Myślę czy robić kisiel czy dzem truskawkowy własnej roboty będzie lepszy
icon_question.gif
gruebel_2.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Do rozgotowanego i zimnego ryzu dodaj ta swoja sniezke(czy inny usztywniacz-nie pamietam nazwy).
I koniecznie kisiel na zimno jako polewa!!!
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale śnieżke rozrabiać czy dać sam proszek
icon_question.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Sniezke ubita z mlekiem na sztywno(da sie?)wmieszac delikatnie z rozgotowanym,ostudzonym ryzem.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
nie da się :] chyba, że byłoby więcej proszku niż mleka ;)

a ten ryż na ciepło z ciepłym kiślem (tak to się odmienia) jest nawet lepszy niż na zimno
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Śnieżka z mlekiem raczej by popłynęła w ryżu. Zrobiłam z jogo i cukrem pudrem
daumen.gif

Jako "sos" - rozpuściłam dzem w niewielkiej ilości wody, dosłodziłam i dolałam kisiel truskawkowy.
Smacznie wyszło
cvety.gif

Zjadłam 2 łyżki (nie przepadam za ryżem, więc to i tak sukces
icon_wink.gif
). Studziłam na balkonie, bo miałam mało czasu. Częstowany stwierdził, że na ciepło też byłoby dobre. Dostał jeszcze w pudełku na śniadanie
icon_mrgreen.gif

Będą powtórki
bussi.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Fajny ten deserek, ciekawe czy dało by się zrobić taki pyszny żółciutki kremik jaki jest w Berliso
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie wiem jaki kremik jest w Belriso
icon_wink.gif
ale stawiam na "płynny" budyn waniliowy, moze z zółtkiem zmiksowany
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
tyle, że rzadszy niż budyń, konsystencja sosowa.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Lanesa

Member
Sty 30, 2008
41
0
0
Riskrem!
lecker.gif


Coz, ja na norweskich warunkach, wiec moge sie zapytac (zakladajac ze autorka przebywa w Norwegii) jakiego ryzu uzywasz?

A propos, to moj ulubiony deser. A jak jeszcze odpowiednia osoba go przyrzadzi.. Uf! Wtedy jest puchaty i mala miseczka wystarczy, zeby czuc sie przepelnionym. Najwyzszy czas sie nauczyc sie samej.

A, Belriso, Belriso- nie dorasta do piet.
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Witam "rodaczke"!
Do tego typu deseru uzywam Grotris(oczywiscie o przekreslone
icon_wink.gif
)
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Robie czesto ale zapominam zrobic zdjec-dzis z polewa z czarnych porzeczek
lecker.gif

001.JPG
 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    89.9 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy